Незалежні експерти ООН вимагають від російської влади офіційного повідомлення про загибель Рощиної
Незалежні експерти ООН вимагають від російської влади офіційного повідомлення про загибель Рощиної

Незалежні експерти ООН вимагають від російської влади офіційного повідомлення про загибель Рощиної

Експерти ООН з прав людини вимагають від Росії негайного підтвердження повідомлень про смерть української журналістки та правозахисниці Вікторії Рощиної, яка не виходила на зв'язок з початку серпня 2023 року, коли працювала на окупованому Росією сході України.

Як передає Укрінформ, про це йдеться в заяві від імені низки незалежних експертів ООН, оприлюдненій Управлінням Верховного комісара ООН з прав людини.

«Насильницьке зникнення і тривала невизначеність щодо її долі й місцеперебування протягом більш як одного року… прирівнюється до тортур і жорстокого поводження відповідно до міжнародних норм у галузі прав людини», – наголошується в заяві.

За словами експертів, Рощина була свавільно затримана російськими військовими в окупованому Мелітополі Запорізької області, а потім депортована у РФ.

Згідно з останньою неофіційною інформацією від 8 вересня 2024 року, Вікторія перебувала в СІЗО в Таганрозі, далі її відвезли в невідомому напрямку.

У відповідь на численні запити, адресовані російській владі, 10 жовтня 2024 року батько Рощиної отримав лист від Міністерства оборони Росії за підписом «В. Коха» без назви посади цієї особи. У листі стверджувалося, що Вікторія померла 19 вересня 2024 року в російському полоні, але жодних документів чи деталей про обставини її смерті наведено не було.

Враховуючи, що затримання Вікторії та її смерть не були офіційно підтверджені доказами, «ми наполегливо закликаємо російський уряд негайно повідомити про її долю і місцеперебування», заявили експерти.

«У разі підтвердження її смерті ми закликаємо негайно повернути її тіло додому, щоб можна було провести незалежне розслідування причин та обставин її смерті», – зазначили вони, наголосивши на необхідності притягнення російської влади до відповідальності.

Як повідомляв Укрінформ, про смерть журналістки Вікторії Рощиної стало відомо 10 жовтня. Обставини її смерті поки невідомі. За інформацією ГУР, Рощина мала бути включена в один із найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати у в’язницю «Лефортово» у Москві, щоб підготувати повернення до України.

Журналістка Вікторія Рощина зникла безвісти в серпні минулого року під час поїздки на окуповані Росією території. Цьогоріч 10 жовтня представник Коордштабу Петро Яценко підтвердив смерть Рощиної у російському полоні. За даними правозахисників, росіяни утримували Рощину у двох найжорстокіших тюрмах.

Теги за темою
смерть ООН
Джерело матеріала
loader