На Миколаївщині активно розбудовують тепличне господарство
На Миколаївщині активно розбудовують тепличне господарство

На Миколаївщині активно розбудовують тепличне господарство

На Миколаївщині аграрії активно розбудовують тепличне господарство, щоб цілорічно забезпечувати споживачів свіжими овочами.

Про це кореспонденту Укрінформу повідомила директорка департаменту агропромислового комплексу Миколаївської ОВА Олена Піскун.

«На Миколаївщині триває відновлення та розбудова тепличного господарства, яке зазнало руйнувань з початку повномасштабного вторгнення. Нині площа теплиць становить 40 гектарів, і це на 8 га більше, аніж у 2023 році. Ми ще не досягли рівня довоєнного періоду, коли їх площа становила 51 гектар, але процес триває», - сказала Піскун.

За її словами, на державному рівні працює грантова допомога на створення нових теплиць. Зокрема, для виробників Миколаївської області у 2024 році Мінагрополітики погодило два проєкти будівництва модульних теплиць площею 1,7 та 1,64 га відповідно на загальну суму 14 млн грн.

Одним з найбільших агропідприємств області, яке активно нарощує тепличне господарство, є компанія ПАЕК. На початку 2024 року тут введено в експлуатацію комплекс на 10 теплиць, а у серпні – їх кількість збільшилася ще на сім одиниць. У них вирощують не лише овочі, а й розсаду для овочевих та баштанних культур.

«Це дає можливість економити значні кошти на придбанні посадкового матеріалу і, відповідно, забезпечити доступну вартість кінцевого продукту для споживачів. Також у наших теплицях вирощуються різні овочі: редиска, огірки, помідори. При погодних умовах нинішнього літа тепличні овочі є більш рентабельними, аніж з відкритого ґрунту. Скажімо, в цьому році ми зібрали вже три урожаї огірків. За рахунок довготривалого плодоношення, маємо можливість забезпечувати українців свіжими огірками цілорічно», - розповів очільник компанії Юрій Кормишкін.

Як повідомлялося, на Миколаївщині цьогоріч всіма категоріями господарств було зібрано 19,5 тис. тонн баштанних культур, що на 20% більше, ніж торік.

Джерело матеріала
loader
loader