Журі обрало найкращі проєкти конкурсу «Kharkiv Housing Challenge» з відбудови Північної Салтівки
Журі обрало найкращі проєкти конкурсу «Kharkiv Housing Challenge» з відбудови Північної Салтівки

Журі обрало найкращі проєкти конкурсу «Kharkiv Housing Challenge» з відбудови Північної Салтівки

Журі обрало найкращі проєкти міжнародного архітектурного конкурсу “Kharkiv Housing Challenge” з відбудови Північної Салтівки, понівеченої російськими обстрілами на початку повномасштабного вторгнення.

Про це повідомила у Телеграмі Харківська міська рада, передає Укрінформ.

“Підсумки міжнародного конкурсу «Kharkiv Housing Challenge» були підбиті 21 жовтня в онлайн-форматі. На участь у конкурсі з відновлення Північної Салтівки було подано 259 проєктів з 53-х країн. Журі, яке очолив британський архітектор Норман Фостер, обрало три найкращих проєкти”, - йдеться у дописі.

Перемогу здобув проєкт “Зцілення Харкова: від руїн до відродження” (Велика Британія), який фокусується на зміцненні будівель за допомогою перероблених матеріалів місцевого виробництва, підвищеній безпеці, доступності та теплоізоляції, а також на розширенні житлового простору за рахунок зимових садів і терас.

Друге місце посів проєкт “Квітучість назустріч сонцю” (Китай), який передбачає розширення житла новими фасадами, облаштування балконів для озеленення тощо.

Третє місце – проєкт “Modus Vita” (Туреччина), який пропонує модульну систему підземних укриттів з використанням високоміцних бетонних панелей, у тому числі для проведення громадських заходів.

Переможці конкурсу отримають грошові винагороди: 6 тис. євро - за перше місце, 3 тис. євро - за друге, 1 тис. євро - за третє.

Також окремо відзначили ще шість проєктів, ідеї яких можуть бути корисними для подальшого відновлення Харкова, зазначили у міськраді.

“Перед нами стоїть завдання поєднати найкращі рішення у цілісний комплекс. У когось були представлені унікальні рішення щодо відновлення фасадів, у інших - щодо будівництва укриттів. Хтось запропонував інноваційний підхід щодо підвищення енергоефективності, а хтось акцентував увагу на методах реконструкції зруйнованих будівель чи інтеграції елементів задля сталого розвитку. Ми цінуємо кожну ідею і плануємо комбінувати їх, аби створити гармонійний простір для всіх харків’ян”, - сказав мер Харкова Ігор Терехов.

За його словами, наступного року “місто почне перетворювати ці проєкти на реальні дизайн-рішення, які потім будуть втілені в будівництві”, а “процедури щодо подальшого фінансування вже проводяться”.

Як повідомлялося, ще у квітні 2022 року відомий британський архітектор і дизайнер, лауреат Імператорської та Прітцкерівської премій Норман Роберт Фостер погодився на участь у відновленні Харкова після війни. Група закордонних і харківських фахівців працює над новим генеральним планом розвитку міста.

Оголошений конкурс є частиною спільної роботи міської влади та Фонду Нормана Фостера у співпраці з Європейською економічною комісією ООН за фінансової підтримки уряду Німеччини.

Північна Салтівка - один із найбільш пошкоджених житлових масивів, у якому в мирний час мешкали близько 300 тисяч харків’ян.

Теги за темою
Харків
Джерело матеріала
loader