Зеленський своїм указом ліквідував МСЕК - ще одну можливість ухилитися від мобілізації
Зеленський своїм указом ліквідував МСЕК - ще одну можливість ухилитися від мобілізації

Зеленський своїм указом ліквідував МСЕК - ще одну можливість ухилитися від мобілізації

Медико-соціальні експертизи стали останнім часом масово використовуватися для оформлення документів, завдяки яким можна було уникнути мобілізації та попадання до лав ЗСУ. Тепер із цим корупційним способом ухилитися від служби в армії буде покінчено.

Президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО, згідно з яким усі МСЕК (медико-санітарні експертні комісії) будуть ліквідовані до кінця поточного року.

Зеленський своїм указом ліквідував МСЕК - ще одну можливість ухилитися від мобілізації фото 1Зеленський своїм указом ліквідував МСЕК - ще одну можливість ухилитися від мобілізації фото 1

Цьому рішенню передувало засідання Ради безпеки, на якому обговорювалася проблема корупції у медико-експертних комісіях. Як результат було винесено жорсткі рішення: подав у відставку генпрокурор Костін (велика кількість прокурорів опинилися зі статусом інвалідів), забороняються МСЕК.

Нагадаємо, ще в лютому 2023 року на території Києва було організовано масштабну схему щодо надання фальшивих діагнозів для ухилістів, проте заборона цих комісій настане тільки зараз. Тоді, у 2023 році, співробітники п'яти столичних медичних закладів брали участь у навмисній фальсифікації меддокументів, які мають підтверджувати наявність у чоловіків призовного віку тяжких захворювань. У схемі були задіяні люди, які підшукували охочих уникнути мобілізації, а також працівники лікарень, члени МСЕК та різних комісій.

У 2024 році за матеріалами, зібраними СБУ, було висунуто підозри 64 посадовим особам МСЕК. Завдяки СБУ було анульовано 4106 висновків щодо інвалідності, які були видані на основі фальшивих документів.

Джерело матеріала
loader
loader