Вчені оприлюднили нову карту далеких планет
Вчені оприлюднили нову карту далеких планет

Вчені оприлюднили нову карту далеких планет

Дослідники виявили Нептуновий хребет, регіон, наповнений планетами, розташований між Нептуновою пустелею та Саванною. Це відкриття проливає світло на те, як планети мігрують і розвиваються в різних середовищах. Нову «карту» далеких планет оприлюднили вчені з Університету Ворвіка, яка знаходить гряду планет у глибокому космосі, що відокремлює пустелю планет від більш населеної савани.

Дослідники з Ворвікського та інших університетів досліджували екзопланети Нептуна – ці планети мають схожі характеристики з нашим власним Нептуном, але обертаються за межами нашої Сонячної системи. Вчені виявили нову область під назвою «Нептуновий хребет» — між «Нептуновою пустелею» та «Нептуновою саваною».

Характеристика Нептунової пустелі та саван

Планети в пустелі дуже рідкісні, оскільки інтенсивна радіація роз’їла їхню атмосферу до такої міри, що знищила їх, перетворивши ці планети на голі скелясті ядра.

Савана — область, розташована далі від інтенсивної радіації. У цьому регіоні екологічні умови є більш сприятливими і дозволяють планетам зберігати свою атмосферу мільйони років.

Художня ілюстрація Нептунової пустелі та Нептунової савани, розділених Нептуновим хребтом
Художня ілюстрація Нептунової пустелі (ліворуч) і Нептунової савани (праворуч), розділених Нептуновим хребтом. Авторство: Ельза Берсьє / проект ERC SPICE DUNE

Між цими двома регіонами дослідники виявили нове скупчення під назвою хребет, де є велика концентрація планет.

Сучасні дані свідчать про те, що багато планет у хребті могли прибути зі свого місця народження за допомогою механізму, який називається припливною міграцією з високим ексцентриситетом, яка може наблизити планети до їхніх зірок на будь-якому етапі їхнього життя.

Два типи міграції планет

Навпаки, планети в савані могли бути принесені в основному через інший тип міграції, званий дисковою міграцією, яка відбувається одразу після формування планет.

Тому ці дві системи, що керують рухом планет, по-різному заселяють савану і пустелю. Кілька планет у пустелі можуть бути рідкісними екстремальними випадками, які розширюють межі цих широких моделей.

Девід Армстронг, ад’юнкт-професор фізики Уоріка, прокоментував: «Наша робота зі спостереження за цією новою структурою в космосі дуже важлива, оскільки допомагає нам скласти карту ландшафту екзопланети.

«Як науковці, ми завжди прагнемо зрозуміти, чому планети в такому стані, в якому вони є, і як вони опинилися там, де вони є. «Відкриття хребта Нептуна допомагає відповісти на ці запитання, розкриваючи частину географії екзопланет, і є надзвичайно захоплюючим відкриттям».

Джерело матеріала
loader