В Європі суттєво дорожчає газ через плани Ізраїлю – Bloomberg
В Європі суттєво дорожчає газ через плани Ізраїлю – Bloomberg

В Європі суттєво дорожчає газ через плани Ізраїлю – Bloomberg

Ціни в Європі на природний газ зросли. Причиною подорожчання стала війна на Близькому Сході, яка викликала нову хвилю волатильності на ринку. Про це пише Bloomberg.

Базові ф'ючерси зросли на 2,2%, слідуючи за цінами на нафту.  «Ринки готуються до того, що ескалація ізраїльсько-іранських бойових дій може спровокувати ширший регіональний конфлікт, який може вплинути на постачання опалювального палива», – йдеться у статті.

Останніми тижнями геополітичні побоювання змушували ціни коливатися, наголошуючи на вразливості європейських поставок палива в міру того, як у регіоні починається опалювальний сезон. Зокрема, для газових ринків ключовою проблемою є ризик закриття Ормузької протоки – воріт до Перської затоки і важливого водного маршруту для поставок скрапленого природного газу і нафти.

«Очікування ізраїльської відповіді на атаку 1 жовтня все ще хвилює ринки, що посилює і без того напружений прогноз на зиму для європейських газових ринків. Це утримує ринок газу в діапазоні 39-40 євро за мегават-годину доти, доки ми не отримаємо чіткого уявлення про те, куди геополітика приведе ціни», – коментує ситуацію Флоренс Шміт, європейський енергетичний стратег Rabobank.

Крім того, наприкінці місяця в регіоні очікується похолодання, що стане випробуванням для енергетичної інфраструктури. Наразі Європа цілком забезпечена паливом, оскільки отримує все більше ЗПГ. Поставки трубопроводами з Норвегії також зросли.

Голландські ф'ючерси, які є еталоном європейського газу, зросли на 2,0% до 39,97 євро за мегават-годину.

До слова, новий 15 пакет санкцій Євросоюзу щодо РФ буде спрямований на обмеження експорту російського газу. Країни ЄС хочуть посилити обмеження проти «танкерного флоту», який задіяний у перевезенні ресурсів із Росії.

Джерело матеріала
loader
loader