Попередження Вашингтона подіяли: Туреччина блокує експорт військових товарів до Росії
Попередження Вашингтона подіяли: Туреччина блокує експорт військових товарів до Росії

Попередження Вашингтона подіяли: Туреччина блокує експорт військових товарів до Росії

Попередження Вашингтона подіяли: Туреччина блокує експорт військових товарів до Росії

Однак обмеження не діють на еспорт до Азербайджану і Казахстану, які переправляють товари Москві.

Туреччина таємно заборонила експорт до Росії американської військової техніки після попередження Вашингтона Анкарі наслідки, які чекають на неї, якщо вона не припинить таку торгівлю, пише Financial Times.

За даними джерел видання, упродовж останніх тижнів Анкара відкоригувала свої митні системи, щоб заблокувати експорт понад чотирьох десятків категорій товарів американського походження, які Вашингтон і його західні союзники вважають життєво важливими для воєнних зусиль Москви в Україні.

“Електронна митна система Туреччини більше не дозволяє експортерам продовжувати відправку  до Росії партій так званих товарів для поля бою, які раніше були дозволені для експорту”, – розповів співрозмовник.

Подібні товари походженням з ЄС були заблоковані раніше і залишаються такими.

Джерело видання розповіло, що про обмеження торгівлі, які зачіпають цивільні компоненти, такі як мікросхеми і системи дистанційного керування, які, як вважають західні союзники, використовуються в озброєнні, не було оголошено публічно через "політичну делікатність". 

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган позиціонує себе як потенційного миротворця у війні в Україні, зберігаючи теплі стосунки з Путіним.  Однак тиха заборона на військовий експорт до Росії є ознакою того, що Туреччина відступає від ролі рятівного круга Москви від західних санкцій.

Цього року турецькі банки різко скоротили свій бізнес з російськими контрагентами після того, як США видали виконавчий наказ, що загрожує кредиторам, які обробляють транзакції для військової машини Кремля, санкціями.

У Вашингтоні давно висловлювали занепокоєння, що Туреччину використовують як посередника, через якого Росія отримує доступ до товарів військового призначення, і ця підозра затьмарює відносини між двома країнами.

Влітку США попередили Туреччину про наслідки, якщо країна не припинить експорт до Росії американського обладнання, яке можна використати у військових цілях.

Турецький експорт цих товарів різко зріс після повномасштабного вторгнення, збільшившись з приблизно 3 мільйонів доларів на місяць на початку війни до піку приблизно у 38 мільйонів доларів у грудні 2022 року.

За останніми доступними даними, у серпні цього року обсяг експорту склав близько 4,1 мільйона доларів. Однак падіння прямої торгівлі частково пояснюється переміщенням експорту деяких військових товарів із Туреччини до таких посередників, як Казахстан і Азербайджан. Нові турецькі торгові обмеження не впливають на експорт до цих країн.

Джерело матеріала
loader