Вибух у космосі: на орбіті розпався на частини американський супутник і це велика проблема
Вибух у космосі: на орбіті розпався на частини американський супутник і це велика проблема

Вибух у космосі: на орбіті розпався на частини американський супутник і це велика проблема

Уламки супутника є черговою загрозою для космічних апаратів, що працюють.

Американський супутник зв'язку, створений компанією Boeing вибухнув у космосі та розвалився на частини на геостаціонарній орбіті. Створена внаслідок інциденту хмара уламків додала нову порцію космічного сміття, яке збільшує ймовірність зіткнення з іншими космічними апаратами, пише Gizmodo.

У Фокус. Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтесь, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Як повідомила американська телекомунікаційна компанія Intelsat, на геостаціонарній орбіті 19 жовтня вибухнув супутник Intelsat 33e. Він надавав послуги зв'язку в Європі, Африці та Азіатсько-Тихоокеанському регіоні. Вибух, унаслідок якого супутник розпався на частини, стався через невідому аномалію. Існує ймовірність, що у супутника вибухнув двигун, але що стало причиною цього поки що не відомо. Intelsat спільно з компанією Boeing намагається з'ясувати це.

Космічні сили США почали відстежувати 20 фрагментів космічного сміття, які утворилися після виходу з ладу супутника. Поки що відомо, що ці уламки не становлять загрози для інших космічних апаратів.

Супутник зв'язку Intelsat 33e відправили на геостаціонарну орбіту над екватором Землі в серпні 2016 року, а почав працювати супутник у січні 2017 року. Цей супутник був створений для забезпечення більш якісних телекомунікаційних послуг, ніж його попередники.

Супутник Intelsat 33e вибухнув у космосі та розвалився на частини на геостаціонарній орбіті
Фото: Boeing

Це вже другий вихід з ладу супутників цієї серії за останні 5 років. Перший супутник, Intelsat-29e, запущений також у 2016 році, розпався на частини у 2019 році. Вважається, що це сталося або через удар метеорита, або через несправність проводки, що спричинило електростатичний розряд через підвищену сонячну активність.

У супутника Intelsat 33e і раніше були проблеми. Він почав роботу на 3 місяці пізніше, ніж планувалося, через проблеми з двигуном. Пізніше виникла ще одна проблема з двигуном і це призвело до скорочення часу роботи супутника на 3,5 року, хоча спочатку його термін служби становив 15 років.

За словами астрофізика Джонатана Макдауелла з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики, який відстежує об'єкти на орбіті, на геостаціонарній орбіті та поруч із нею вже сталося 16 випадків розпаду супутників. Створене космічне сміття створює загрозу зіткнення з апаратами, що працюють на орбіті.

Водночас зіткнення на геостаціонарній орбіті є менш імовірними, ніж на низькій навколоземній орбіті. Річ у тім, що супутники на геостаціонарній орбіті перебувають в одній площині, на одній висоті і літають з однією швидкістю. Але вони рідко можуть здійснювати маневри для того, щоб ухилитися від космічного сміття.

Як уже писав Фокус, вчені вважають, що за допомогою первинних чорних дір можна виявити невидиму темну матерію. Взаємодія між крихітними чорними дірами і загадковою формою матерії має викликати спалах випромінювання.

Також Фокус писав про те, що китайські вчені за допомогою дуже потужного магніту створили найсильніше магнітне поле у світі. Воно в сотні тисяч разів сильніше, ніж магнітне поле нашої планети. Це досягнення має величезне значення для фізики.

Теги за темою
Вибух Космос
Джерело матеріала
loader
loader