США пропонують Ізраїлю скористатися ліквідацією лідера ХАМАСу для мирного врегулювання в Газі
США пропонують Ізраїлю скористатися ліквідацією лідера ХАМАСу для мирного врегулювання в Газі

США пропонують Ізраїлю скористатися ліквідацією лідера ХАМАСу для мирного врегулювання в Газі

Державний секретар США Ентоні Блінкен запропонував прем’єр-міністру Ізраїлю Біньяміну Нетаньягу в Єрусалимі скористатися ліквідацією лідера ХАМАСу Ях’я Сінвара, щоби досягти мирного врегулювання в Газі та повернути заручників.

Про це повідомив за результатами зустрічі в вівторок речник Держдепартаменту США Метью Міллер, передає Укрінформ.

«Держсекретар підкреслив необхідність скористатися успішними діями Ізраїлю щодо правосуддя над Ях’я Сінваром, забезпечивши звільнення всіх заручників та припинення конфлікту в Газі так, щоб гарантувати тривалу безпеку як для ізраїльтян, так і для палестинців», - зауважив представник Держдепу.

Блінкен і Нетаньягу обговорили важливість подальших кроків після конфлікту в секторі Гази, щоби палестинці могли відновити життєдіяльність, врядування та безпеку. Держсекретар США також підкреслив необхідність, щоб Ізраїль ужив додаткових заходів для збільшення потоку гуманітарної допомоги цивільним особам у Газі.

Лідери також обговорили ситуацію в Лівані та можливості досягнення дипломатичного врегулювання на підставі резолюції 1701 Ради Безпеки ООН.

На зустрічі йшлося також про «необхідність стримування подальшої регіональної агресії з боку Ірану та його сателітів».

Як повідомляв Укрінформ, 16 жовтня Ізраїль ліквідував ватажка ХАМАСу Яхʼя Сінвара. Це підтвердили міністр закордонних справ Ісраель Кац та представники ЦАХАЛу.

Сінвар, головний організатор нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, який спровокував війну в Газі, очолював ізраїльський список розшукуваних осіб. Раніше він був лідером ХАМАСу в секторі Гази, а після вбивства колишнього політичного лідера Ісмаїла Ханії в Тегерані в серпні цього року його призначили загальним лідером бойовиків.

Державний секретар США Ентоні Блінкен у понеділок відправився в турне країнами Близького Сходу, щоб обговорити можливості для врегулювання в регіоні.

Фото: АА

Теги за темою
США Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader