Скорочення експорту зерна на 10 млн т негативно відіб’ється на бюджеті України
Скорочення експорту зерна на 10 млн т негативно відіб’ється на бюджеті України

Скорочення експорту зерна на 10 млн т негативно відіб’ється на бюджеті України

Потенціал України у експорті зернових та олійних культур на 10 млн т менший, ніж торік.

Про це повідомила керівниця аналітичного відділу асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» Світлана Литвин «Суспільному».

Вона зауважила, що відповідно до попередніх прогнозів, цього року українські аграрії зможуть експортувати 48 млн т зернових та олійних. Основні причини суттєвого зменшення експорту — не лише посуха в Україні, а ще два важливих фактори. 

  1. Часткова окупація території України: нині майже 25% земель окуповані, й, відповідно, українські аграрії не мають можливості вирощувати продукцію. 
  2. Відсутність перехідних залишків: у 2021 році Україна мала максимальний врожай зернових та олійних культур, і до початку повномасштабної війни ми не мали можливості його вивезти. І фактично лише перед початком збору цьогорічного врожаю нам вдалося вивезти ці перехідні залишки, й у новий маркетинговий рік ми увійшли без них.

Як наслідок, за словами експертки, зменшення експорту збіжжя призведе до зниження валютних надходжень в Україну.

«Державний бюджет може отримати менше податкових надходжень, і фактично вся платоспроможність нашої країни почне знижуватися. Державі буде складніше функціонувати. Єдиний позитивний фактор зниження експорту — збільшення попиту на українське збіжжя за кордоном і зростання вартості зібраного зерна та прибутків для українських аграріїв», — пояснила Світлана Литвин.

Джерело матеріала
loader
loader