Серед ФОПів є ті, кому дозволено не платити податки
Серед ФОПів є ті, кому дозволено не платити податки

Серед ФОПів є ті, кому дозволено не платити податки

Які ФОПи можуть не платити єдиний податок

В Державній податковій службі пояснили, що для фізосіб – підприємці І та ІІ груп існує пільгова норма, яка дозволяє не сплачувати єдиний податок.

Однак це стосується тих ФОПів, чия податкова адреса зареєстрована на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих територіях.

  • Такі особи мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію.

Хто може не платити ЄСВ

Мінімальний платіж по єдиному страховому внеску (ЄСВ) становить 22% від мінімальної заробітної плати, яка становить 8 000 гривень.

Зверніть увагу! Не сплачують ЄСВ підприємці-пенсіонери та підприємці з інвалідністю.

  • Особи, які провадять незалежну профдіяльність, та ФОПів, які мають основне місце роботи, звільнено від сплати ЄСВ за себе, якщо роботодавець сплатив за місяці звітного періоду хоча б мінімальний страховий внесок за них,
  • Це стосується й осіб, які провадять незалежну професійну діяльність і знаходяться на обліку як ФОПи, причому заробляють одним видом діяльності одночасно і як ФОП, і як особа, яка провадить незалежну профдіяльність.
  • Крім того, сплата ЄСВ для ФОПів лишається добровільною до кінця воєнного стану. Але у такому випадку їм не нараховують страховий стаж.
Теги за темою
Гроші
Джерело матеріала
loader