ООН закликає до тимчасового перемир’я в Газі через гуманітарну кризу
ООН закликає до тимчасового перемир’я в Газі через гуманітарну кризу

ООН закликає до тимчасового перемир’я в Газі через гуманітарну кризу

У вівторок Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) закликали до оголошення тимчасового перемир’я в Газі, де гуманітарна ситуація стає дедалі більш критичною. Після тритижневого ізраїльського наступу в медичних установах регіону стикаються з серйозними труднощами, зокрема, браком медикаментів і лікувальних матеріалів для постраждалих.

Голова агентства з надання допомоги UNRWA Філіп Лаззаріні сказав, що гуманітарна ситуація в Газі сягнула жахливої точки, а тіла людей кинуті на узбіччях доріг або поховані під уламками.

“На півночі Гази люди просто чекають смерті. Вони почуваються покинутими, безнадійними і самотніми”, – написав він у своїй заяві на сайті X.

“Я закликаю до негайного перемир’я, нехай навіть на кілька годин, щоб забезпечити безпечний гуманітарний прохід для родин, які хочуть покинути цей район і дістатися до безпечніших місць”, – сказав він.

Заклик до перемир’я пролунав у той момент, коли держсекретар США Ентоні Блінкен прибув до Ізраїлю, щоб спробувати відновити переговори про припинення вогню в Газі після смерті минулого тижня лідера палестинської бойової групи ХАМАС Ях’ї Сінвара.

Вашингтон закликав Ізраїль дозволити доставку більшої кількості гуманітарних вантажів у північну частину Гази. Ізраїль стверджує, що відправили допомогу десятками вантажівок, а також за допомогою авіації, але медики Гази кажуть, що допомога до них не дійшла.

У вівторок представники охорони здоров’я Гази заявили, що ізраїльські війська вбили понад 20 людей.

Ізраїльські військові, які цього місяця почали наступ на бойовиків ХАМАС, які утримують позиції в північному місті Джабалія, кажуть, що евакуюють людей за встановленими маршрутами та відсіюють десятки бойовиків від цивільних осіб, які прямують на південь.

Багато палестинців побоюються, що евакуація є частиною ізраїльського плану з очищення території для створення буферної зони, яка дасть змогу Ізраїлю контролювати Газу після закінчення війни.

Ізраїльські військові заперечують, що евакуація є частиною ширшого плану, і кажуть, що переміщують людей, щоб відокремити їх від бойовиків ХАМАС.

Теги за темою
ООН
Джерело матеріала
loader