«Найкраща оселя» на ТЕТ: шоу про ремонт і дизайн для любителів подивитися, як живуть сусіди
«Найкраща оселя» на ТЕТ: шоу про ремонт і дизайн для любителів подивитися, як живуть сусіди

«Найкраща оселя» на ТЕТ: шоу про ремонт і дизайн для любителів подивитися, як живуть сусіди

На телеканалі ТЕТ стартувало шоу, де учасники з різних куточків України змагаються за звання власника найкращої оселі.

У суботу, 19 жовтня, на телеканалі «ТЕТ» відбулася прем’єра нового реаліті-шоу «Найкраща оселя». Творці проєкту на сайті каналу пишуть, що в шоу власники незвичайних осель змагатимуться за звання переможця (і за скляну нагороду з написом «Найкраща оселя»), а глядачі, як обіцяють у релізі, «отримають свою порцію гострих відчуттів». Доволі складно уявити, які саме гострі відчуття мають виникнути у глядачів, які мають роздивлятися чужі помешкання. Принаймні, після першого епізоду шоу.

У першому випуску змагалися за нагороду: власниця квартири з чорно-білим дизайном, власниця будинку з десятьма кімнатами з Вінниці та власник квартири, який надихнувся інтер’єрами та будинками італійського дизайнера Валентіно. Хоча продюсери обіцяють показати унікальні будинки, з трьох помешкань глядачів могла вразити хіба лише одна оселя. Спойлер: вона і перемогла, оскільки не кожен здатний поставити туалет прямо посеред спальної кімнати. Йдеться про квартиру Дмитра Сколярова, яка розташована в історичному центрі Києва.

«Найкраща оселя» на ТЕТ: шоу про ремонт і дизайн для любителів подивитися, як живуть сусіди - Фото 1

Квартира учасника проєкту Дмитра Сколярова, яку в програмі називають «квартирою для Валентино Гаравані»

На відміну від інших реаліті-шоу, де учасники ходять у гості один до одного, в цьому шоу вони збираються разом у студії, де дивляться та коментують попередньо записані візитівки, в яких вони самі показують знімальній групі каналу їхні помешкання. Схоже, що автори шоу вирішили заощадити й не витрачати час на походи учасників шоу один до одного. Тож усі оцінки конкурентів базуються винятково на відеозаписах, а глядачі не бачать їхніх справжніх емоцій.

Мабуть, щоб компенсувати такий очевидний недолік, творці реаліті-шоу щедро додали анімаційні вставки, на яких монтажери то корону учаснику на голову накладають, то академічну шапочку, то учасницю в ролі матері маленьких янголят зобразять.

«Найкраща оселя» на ТЕТ: шоу про ремонт і дизайн для любителів подивитися, як живуть сусіди - Фото 2

Кадри шоу

Оцінювання квартир учасників здійснюється за трьома категоріями: оригінальність помешкання, співвідношення ціна-якість і практичність. Остаточні 10 балів виставляють експерти у сфері будівництва та дизайну інтер’єрів — Олександр Кєвшин і Євгенія Дубровська. Переможцю дістається лише гучне звання власника найкращої оселі, а от глядачі можуть отримати дещо більш матеріальне — якщо дивитися програму в ефірі, можна взяти участь у вікторині та виграти 25 тисяч гривень.

Поради експертів — єдине, що можна назвати корисним у цій програмі. Хоча вони теж трохи специфічні. Наприклад, у будинку з десятьма кімнатами учасниці з Вінниці показали бункер. А експерт програми дав пораду та нагадав глядачам, як правильно він має бути облаштований. У принципі, як для програми, яка виходить під час війни, — цілком корисне. І поки це єдине, що нагадує глядачам, що програма знята під час війни. Усе інше обговорюється так, наче в країні не існує руйнувань, повітряних тривог і можливості втратити дім.

«Найкраща оселя» на ТЕТ: шоу про ремонт і дизайн для любителів подивитися, як живуть сусіди - Фото 3

Скриншот із програми з порадами про облаштування бункера: наявність вентиляції, стіни мають бути не тонкими та наявність мінімум двох виходів із приміщення

Також по ходу справи експерти розповідають то про тинькування, то про можливість заощадити на чомусь при ремонті, що можна робити, а чого краще не треба. Учасники натомість обходяться загальними зауваженнями: одному не подобається, що будинок виглядає «несучасним», іншому квартира здається недостатньо «жіночною», комусь узагалі не подобається ремонт, зроблений власними руками.

Узагалі, складно зрозуміти, як можна порівняти три оселі, які були обрані для першого випуску, — малогабаритну квартиру, в який власниця робила дизайн і ремонт сама, типовий заміський будинок майже на 240 метрів і квартиру в старому будинку в Києві, захаращену леопардовими диванами, маскаронами та китайськими вазами…

Дивно також представляли в шоу і самих учасників. Наприклад, про власників будинку (який купили молодятам батьки) сказали, що вони займаються різними речами — від виготовлення свічок до допомоги батькам в агробізнесі, але чомусь не вказали, що подружжя є блогерами. Після виходу програми Аліна Чегурко, який належить будинок, навіть образилася на те, як показали її помешкання — мовляв, усе, що вони зробили своїми руками, в шоу не показали.


Будинок учасниці Аліни Чегурко з Вінниці

Оминули й те, що переможець реаліті-шоу Дмитро Сколяров має декілька фотоквартир у Києві, Дніпрі й Одесі та здає їх в оренду під фотозйомки. Не вказали й те, що він є декоратором інтер’єрів і веде відповідні курси, тобто його перемога не зовсім чесна, бо «змагалися» любителі проти професіонала.

«Найкраща оселя» на ТЕТ: шоу про ремонт і дизайн для любителів подивитися, як живуть сусіди - Фото 4

Інтерактив з інстаграм-сторінки телеканалу ТЕТ

Загалом шоу вийшло якимось не дуже зрозумілим за концепцією та не дуже вдалим за реалізацією. Хоча канал ТЕТ уже відзвітував в інстаграмі, що глядачам сподобалося: прем’єрний випуск реаліті-шоу «Найкраща оселя», згідно з повідомленням каналу, посів перше місце серед українських комерційних телеканалів із часткою 5,7% у слоті 10:00—11:00 за авдиторією віком 18—54 роки (у містах із населенням більш як 50 тис. жителів). Тобто любителям подивитися, як живуть інші люди, воно сподобалося.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader