Інвалідність для прокурорів: особливості «схеми в законі»
Інвалідність для прокурорів: особливості «схеми в законі»

Інвалідність для прокурорів: особливості «схеми в законі»

Скандал навколо заповненої інвалідами прокуратури Хмельниччини набирає обертів. За першими результатами службового розслідування, яке ініціював генпрокурор Андрій Костін, лише в цій області нарахували 61 прокурора, які мають інвалідність.

А такі самі сигнали надходять з Харківської, Вінницької Черкаської та інших областей. Реагуючи на події, Володимир Зеленський призначив засідання РНБО, аби розібратися з корупцією в медико-соціальних експертних комісіях і оформленням фальшивих інвалідностей прокурорам.

Чому саме ці "наглядачі" за законами потрапили в епіцентр скандалу і чи є подібні “пільги” у інших силових структурах, цікавилася журналістка Коротко про.

Він любить закон, закон любить його

«Отримав травму на робочому місці, вивчаючи матеріали кримінального провадження...» Спроба керівника (тепер уже колишнього) Хмельницької обласної прокуратури Олексія Олійника внести ясність викликала сміх, навіть злий регіт.

Після оприлюднення інформації про засилля прокурорів-інвалідів у регіоні, де “колядувала” очільниця МСЕК Тетяна Крупа, журналісти кинулися гортати декларації законників у інших областях. Виявили ще й «пенсіонерів» - 43-річний заступник керівника Харківської прокуратури за 2023 рік отримав 1 152 155 грн пенсії, його 39-річний колега Андрій Кравченко - 1 015 225 грн, 42-річна керівниця Черкаської облпрокуратури Катерина Шевцова - 785 435 грн, і ще кілька яскравих прикладів наводить Цензор. НЕТ.

Але не поспішайте кричати всім: “Ганьба”. По керівнику Харківської обласної прокуратури Олександру Фільчакову (45 років) вже є спростування. Свої 823 тис. грн пенсії він отримав не як інвалід, а як здорова дієздатна людина. Жодних претензій до нього нема і не може бути, бо якщо прокурори люблять закон, то закон теж їх любить.

Право на пенсію отримують працівники прокуратури, які мають вислугу у 25 років, зокрема 15 років на прокурорських посадах. Якщо сісти на студентську лаву у 18 років, то за умови пристойної кар’єри можна йти на заслужений відпочинок у 43 роки. Або не йти, а продовжувати служити закону, оформивши пенсію на додачу до заробітку. “Старечі” виплати становитимуть 60% відсотків від попередньої зарплати прокурора і підлягають перерахунку, якщо вона зростатиме.

Та є пряміший шлях до пожиттєвого забезпечення – 10 років стажу і пенсія по інвалідності (наприклад, у 18 років - студент, після 29 можеш оформлятися). Хоча технічно він складніший: потрібна І або ІІ група інвалідності, легка ІІІ не підходить. Судячи з офіційних повідомлень, саме таким шляхом пішли понад 60 прокурорів Хмельницької області.

- Подейкують, що зараз в легкій паніці також Черкаська, Вінницька області через те, що генпрокурор створив комісію, яка провірить особові справи, - каже адвокат Олексій Сиротін.

Де-юре в погонах, де-факто - цивільні

Юристи не здивовані: схема не нова, працювала років з десять, як вийшов новий закон про прокуратуру. Генпрокурор Андрій Костін також сказав, що 50 хмельницьких прокурорів отримали інвалідність до війни.

- Якби не скандал з мільйонами доларів голови МСЕК Хмельницької області Тетяни Крупи та її сина – начальника місцевого управління Пенсійного фонду, то ніякого б розголосу не було. В судах, до речі, теж полюбляють брати пенсії по інвалідності, в органах державного управління також. Просто до них ще не добиралися або не хочуть добиратися, - констатує Олексій Сиротін.

Щодо силовиків, зокрема поліцейських, то наш експерт запевняє, що там ситуація дещо інша.

- Є поліцейські, які примудряються суміщати службу з пенсією по інвалідності, я навіть знав кількох таких. Але в системі це одиниці. Прокурори хоч і носять погони, але характер роботи у них цивільний, це в основному кабінетний працівник. В поліції, якщо встановлена ІІ група, то, як в армії, людину викликають на ВЛК, і в 99% випадків погони будуть втрачені. Максимум - можна повернутися на якусь канцелярську посаду як вільнонайманий.

Юрист звертає увагу, що працівники поліції щороку мають здавати нормативи з фізичної підготовки.

- Навіть якщо атестація проводиться формально, людина з ІІ групою інвалідності не здолає крос, віджимання і рукопашний бій. В прокуратурі нічого такого немає. “На око” здорову людину від хворої не відрізнити.

Однаково співучасники

Щодо корумпованості МСЕК, то вона давно вже втратила знак питання.

- За інвалідність доводиться платити і реально хворим, бо можуть дати нижчу групу або затягнути процедуру, або навіть відмовити в статусі. І за переогляд інвалідності, бо у нас досі вважають, що людина без руки чи ноги дивом може зцілитися. Підтвердження інвалідності коштує в середньому 1000 доларів у великих містах, 500 доларів – у провінції. Але є така форма, як пожиттєва інвалідність. Її якраз і отримують прокурори, судді та інші причетні до так званої еліти. Критеріїв, які б скасовували пожиттєву інвалідність, не існує. Це можливо тільки в рамках кримінальної справи, - каже Олексій Сиротін.

Мабуть, це і мав на увазі Андрій Костін, коли казав що всі прокурори, щодо яких є сумніви, повинні добровільно пройти повторне обстеження, поки це не зроблено в рамках кримінальних проваджень.

- Якщо говорити, що прокурори повинні добровільно відмовитися від груп інвалідності, то це нічого не вирішує. Коли пенсія отримана не законно, а шляхом неправомірної вигоди, людина має нести відповідальність, - каже адвокат Олексій Баганець, колишній заступник генпрокурора. – Якщо брав участь у неправдивому висновку МСЕК, якщо надавав фіктивні документи, то однаково є співучасником кримінального діяння.

Втім, юрист зазначає, що довести хабар, який дали декілька років тому, це з області фантастики. А от простежити умисел на отримання неправомірних державних виплат можливо, якщо в процесі службового розслідування ретельно вивчити медичні документи. І призначити повторну МСЕК також реально: якщо людина працює в державному органі, то має виконувати його розпорядження.

Теги за темою
розслідування Прокуратура
Джерело матеріала
loader
loader