Нове опитування Reuters/Ipsos: Гарріс незначно випереджає Трампа, настрої американських виборців похмурі
Нове опитування Reuters/Ipsos: Гарріс незначно випереджає Трампа, настрої американських виборців похмурі

Нове опитування Reuters/Ipsos: Гарріс незначно випереджає Трампа, настрої американських виборців похмурі

Нове опитування Reuters/Ipsos: Гарріс незначно випереджає Трампа, настрої американських виборців похмурі

Віцепрезидент лідирує в межах похибки.

Кандидат у президенти США від Демократичної партії Камала Гарріс має незначну перевагу над своїм республіканським суперником Дональдом Трампом — 46% проти 43%, на тлі похмурих настроїв електорату, який вважає, що країна йде хибним шляхом, показало нове опитування Reuters/Ipsos.

Як свідчать результати нового опитування, перевага Гарріс над Трампом мало чим відрізняється від показників Reuters/Ipsos минулого тижня (45% у демократичного кандидата проти 42% — у республіканського). Це підтверджує думку про те, що боротьба є надзвичайно напруженою й непередбачуваною на тлі наближення дня голосування 5 листопада, до якого залишилося усього два тижні.

Обидва опитування свідчать, що Гарріс лідирує в межах похибки, причому свіжіше опитування показало, що віцепрезидент випереджає Трампа лише на 2% (без округлення цифр).

Крім того, нове опитування свідчить, що американські виборці мають нечітке уявлення про стан економіки в країні й імміграції, і респонденти здебільшого підтримують підхід Трампа до цих питань.

Близько 70% зареєстрованих виборців, які взяли участь в опитуванні, сказали, що ситуація з вартістю життя “на неправильному шляху”, 60% заявили, що економіка рухається в неправильному напрямку й 65% сказали те ж саме про імміграційну політику.

Виборці заявили, що економіка та імміграція, разом із загрозами для демократії, є найважливішими проблемами країни. Відповідаючи на запитання, який кандидат має кращий підхід до цих питань, Трамп лідирував у питанні економіки — 46% проти 38% у Гарріс, і в питанні імміграції — 48% проти 35%.

Коли респондентів запитали, на чому повинен зосередитися новий президент у перші сто днів перебування на посаді, близько 35% назвали імміграцію, 11% вказали на нерівність у доходах, 10% назвали охорону здоров'я та ще 10% — податки.

Трамп мав слабкий результат у питанні про те, хто з кандидатів краще боротиметься з політичним екстремізмом і загрозами для демократії: Гарріс лідирувала — 42% проти 35%. Віцепрезидент також лідирувала в питаннях політики щодо абортів та охорони здоров'я.

Опитування Reuters/Ipsos також вказало на ознаки того, що виборці, особливо демократи, можуть проявляти більше ентузіазму щодо голосування цього року, ніж це було напередодні президентських виборів у листопаді 2020 року, коли демократ Джо Байден переміг Трампа.

Близько 79% зареєстрованих виборців, які взяли участь в опитуванні, в тому числі 87% демократів і 84% республіканців, висловили “абсолютну впевненість”,  що проголосують на президентських виборах. Частка респондентів, які сказали, що точно проголосують, перевищує 74% — показник опитування Reuters/Ipsos, проведеного 23-27 жовтня 2020 року, коли 74% демократів і 79% республіканців заявили, що точно підуть на вибори.

Гарріс вступила в перегони в липні після того, як Байден припинив кампанію з переобрання після невдалого виступу на дебатах проти Трампа в червні. На той момент Трамп вважався лідером, частково через його сильні позиції в питанні економіки після кількох років високої інфляції за часів президентства Байдена.

Зважаючи на напружені перегони, зусилля кандидатів, спрямовані на те, щоб їхні прихильники дійсно проголосували, ймовірно, будуть ключовими у визначенні переможця. Лише дві третини дорослого населення США проголосували на виборах у листопаді 2020 року, що стало найвищою явкою за понад століття, згідно з оцінками Бюро перепису населення США та Pew Research Center.

В новому опитуванні Reuters/Ipsos взяли участь 4 129 дорослих громадян США по всій країні, в тому числі 3 481 зареєстрований виборець, похибка становить 2%.

Переваги Гарріс над Трампом, яку показують опитування, може виявитися недостатньою для перемоги. Національні опитування в США, включаючи Reuters/Ipsos, дають важливі сигнали про погляди електорату, але переможця визначать результати голосування Колегії виборщиків у кожному штаті, й вирішальними, ймовірно, будуть саме сім хитких штатів.

Трамп переміг демократичного кандидата Гілларі Клінтон на виборах 2016 року, здобувши більше голосів Колегії виборщиків, навіть попри те, що Клінтон виграла загальнонаціональне голосування з різницею в 2%. Наразі опитування показують, що Гарріс і Трамп ідуть практично нарівні в хитких штатах.

Петро Герасименко розмірковував, чи повториться сценарій 2016 року на виборах у США 2024-го.

Джерело матеріала
loader