Freedom House закликав світ притягнути Росію до відповідальності за вбивство Вікторії Рощиної
Freedom House закликав світ притягнути Росію до відповідальності за вбивство Вікторії Рощиної

Freedom House закликав світ притягнути Росію до відповідальності за вбивство Вікторії Рощиної

Загибель Рощиної демонструє не лише систематичні порушення базових свобод українців з боку Кремля, а й гостру небезпеку, в якій перебуває кожен український медійник, незаконно утримуваний у Росії, — заявила організація.

Міжнародна правозахисна організація Freedom House закликала міжнародну спільноту притягнути російську владу до повної відповідальності за вбивство української  журналістки Вікторії Рощиної. Про це організація написала в соцмережі Х.

«Ми оплакуємо українську журналістку Вікторію Рощину й закликаємо міжнародну спільноту притягнути російський уряд до повної відповідальності. Загибель Рощиної демонструє не лише систематичні порушення базових свобод українців, скоєні Путіним і Кремлем з початку повномасштабного вторгнення у 2022 році, а й гостру небезпеку, в якій перебуває кожен український медійник, незаконно утримуваний у Росії — таких щонайменше 30, за даними ІМІ», — йдеться в повідомленні.

Кримінальне провадження, відкрите за фактом зникнення Рощиної, докваліфікували. Тепер Служба безпеки розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявила, що вимагає розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної. Європейський Союз також висловив співчуття сім'ї української журналістки Вікторії Рощиної, яка померла в російському ув'язненні, та заявив, що вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті.

11 жовтня голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин повідомляв, що тіло журналістки Вікторії Рощиної найближчим часом передадуть її рідним. Втім, речник Коордштабу з питань військовополонених Петро Яценко припускав, що повернення тіла Вікторії Рощиної російська сторона затягуватиме всіма можливими способами, щоб дослідження не змогли встановити причини смерті журналістки, зокрема чи були застосовані тортури.

Врешті, тіло Вікторії Рощиної не повернули до України в рамках обміну полоненими, який відбувся 18 жовтня. 

Журналістка-фрилансерка та позаштатна авторка «Української правди» Вікторія Рощина зникла на окупованій росіянами території України в серпні 2023 року. Про це стало відомо в жовтні 2023-го. 27 травня 2024 року росіяни визнали, що утримують українську журналістку Вікторію Рощину на своїй території. 

За інформацією Медійної ініціативи за права людини, Росія могла утримувати Вікторію Рощину в слідчому ізоляторі №2 Таганрогу й у виправній колонії №77 в окупованому Бердянську, де до полонених застосовують тортури. Зокрема, Таганрог відомий як одне з найбільш жорстоких для українців місць утримання на території Росії.

Голова Комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин висловлював думку, що за час перебування в російському ув'язненні здоров'я Вікторії Рощиної могло погіршитись настільки, що Росія вирішила швидше віддати її на обмін. Нардеп зауважив, що українська сторона не знає, що весь цей час робили з українською журналісткою.

Читайте також:

  • Пам'яті Вікторії Рощиної
  • «Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь». Медійники про Вікторію Рощину
  • Смерть Вікторії Рощиної підкреслює цілеспрямовані атаки російського режиму на свободу ЗМІ в Україні, — Мартін Гарріс

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader