Етикет удома: яких правил потрібно дотримуватися для гармонії в родині
Етикет удома: яких правил потрібно дотримуватися для гармонії в родині

Етикет удома: яких правил потрібно дотримуватися для гармонії в родині

Сімейний етикет, мабуть, найважливіший. Адже дотримання цих правил - запорука щасливої родини.

Ви дізнаєтеся:

Вважається, що правила етикету потрібно використовувати лише в суспільстві, щоб вас вважали ввічливою та вихованою людиною. Водночас із домочадцями ми часто дозволяємо собі певні вольності. Насправді сімейний етикет не менш важливий, оскільки він допомагає зберегти міцну та щасливу родину.

Які правила етикету найважливіші в родині, розповіла експертка в цих питаннях Наталія Миронюк.

Що означає сімейний етикет

Сімейний етикет - це правила поведінки, які регулюють взаємини між членами родини в різних життєвих ситуаціях.

По суті, це ті норми моралі, на фундаменті яких будуються гармонійні сімейні стосунки. Як і в будь-якому етикеті, найважливіший критерій спілкування в сім'ї - це повага, а найголовніший принцип - стався до інших так, як хочеш, щоб ставилися до тебе.

Яких правил етикету важливо дотримуватися вдома

До членів родини потрібно виявляти максимальну повагу. Щоб спільне життя було максимально комфортним, про всі правила потрібно домовитися. Наприклад, поділити між собою домашні обов'язки або встановити чергування.

"З'явилася сімейна проблема? Зберіться разом із дітьми, вислухайте одне одного, зважте компроміси і тоді вирішіть, як діяти. Не дорікайте одне одному через побутові дрібниці", - порадила Миронюк.

Кожен член сім'ї має підтримувати порядок і чистоту вдома.

Зробіть своєю звичкою акуратно складати одяг у шафу, класти на місце ту чи іншу річ, якою користувалися. Мийте за собою посуд.

Для збереження міцного шлюбу дуже важливо, щоб у кожного з подружжя була можливість час від часу побути на самоті. Іноді це дуже корисно, оскільки власні інтереси чи захоплення для кожного цінні.

Гарний вигляд має бути не лише в товаристві, а й удома. Не варто ходити з немитою головою, у порваних шкарпетках, брудних халатах і в бігуді - це абсолютно не пасує людям, які поважають і люблять себе.

Зустрічайте і проводжайте одне одного. Цей знак уваги завжди і всім приємний. Бажайте одне одному гарного дня, приємного апетиту і спокійної ночі. Так день буде приємним, їжа - особливо смачною, а сни - солодкими.

Будьте завжди ввічливі одне з одним, говоріть одне одному такі слова, як "дякую", "будь ласка", "вибач". Вони справді чарівним чином створюють атмосферу поваги в родині до кожного її члена незалежно від віку.

Дотримуйтесь правил етикету за столом, тоді спільна трапеза буде приємною. Не забувайте, що прийом їжі - це можливість поспілкуватися, поділитися новинами, обговорити плани, вести світську бесіду. І дітей важливо навчити це робити.

Хто така Наталія Миронюк

Наталя Миронюк - засновниця школи етикету для дорослих і дітей, методист Личаківського будинку дитячої та юнацької творчості у місті Львів.

Була редактором, режисером і ведучою на телебаченні.

Що не можна робити за сімейним етикетом

Особисті речі та простір недоторканні. Якщо ви хочете взяти речі братів і сестер, батьків, дітей, то важливо запитати дозволу.

У кімнату без стуку входити не варто. Якщо ви хочете, щоб діти поважали ваш особистий простір, поважайте їх, і навпаки.

Не варто читати листування і переглядати чужі телефони.

Особисті щоденники, зокрема й дитячі, також не можна читати без дозволу. Це дуже грубе порушення особистого простору. Так ви проявляється недовіра до партнера, чоловіка, дитини. Це ж правило стосується обшуку кишень і сумки.

Дивіться відео - Яких правил етикету важливо дотримуватися вдома:

Раніше Главред писав про правила столового етикету. Зокрема, експертка в цих питаннях Наталія Миронюк розповіла, який правильний етикет вживання супу.

Що таке етикет

Термін "етикет" має французьке коріння (étiquette - етикетка, напис).

По суті це звід норм і правил поведінки людини в суспільстві, норми тактовності та ввічливості.

Знання чи незнання етикету свідчить про загальний культурний рівень, вихованість і освіченість людини та про ставлення її до себе й оточуючих.

Види етикету:

  • державний (придворний);
  • дипломатичний;
  • військовий;
  • релігійний;
  • загальногромадянський.

Загальногромадянський етикет має кілька підвидів: діловий, світський, столовий, обрядовий тощо. Столовий етикет є одним із найважливіших.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader