Жінка влаштувала скандал під час візиту короля Чарльза III до Австралії: як відреагував монарх
Жінка влаштувала скандал під час візиту короля Чарльза III до Австралії: як відреагував монарх

Жінка влаштувала скандал під час візиту короля Чарльза III до Австралії: як відреагував монарх

Захід проходив у Будинку парламенту у Канберрі. Лідія Торп вигукувала Чарльзу III, що він не її король та вимагала від нього повернути землю корінним народам, пише Bloomberg.

Дайте нам те, що ви у нас вкрали. Ви знищили нашу землю. Дайте нам договір. Ми хочемо договір,
– казала Лідія Торп.

Король Чарльз III вперше приїхав до Австралії як суверен держави. Хоч правління цією країною здійснюється окремо від британського престолу, король все одно залишається її главою. У 1999 році відбулося всенародне голосування, аби Австралія стала республікою, а не входила до Королівства Співдружності, але воно було провалене. У цих державах король Чарльз III вважається монархом.

Коли Лідія Торп виступила з протестом, глава держави сидів та розмовляв з прем'єр-міністром Австралії Ентоні Альбанезе. Він не звернув увагу на вчинок сенаторки.

Варто зазначити, що Лідія Торп активно захищає права корінного населення Австралії, тому вона доволі часто протестує на різних заходах. Колись жінка була сенаторкою від лівої Партії Зелених, але потім вийшла з неї.

Реакція Нови Періс-Нібон на вчинок Лідії Торп

Олімпійська чемпіонка та перша жінка-абориген у парламенті Австралії Нова Періс-Нібон вже відреагувала на вчинок сенаторки Лідії Торп. Вона написала, що розчарована такими діями й вважає їх неповагою як до нації, так і до королівської родини. Нова Періс-Нібон нагадала, що у 2022 році Лідія Торп склала присягу, якою підтвердила вірність Короні, та додала, що вона не повинна була займати цю посаду, якщо не поважає конституційні рамки.

Від імені всіх австралійців Нова Періс-Нібон попросила вибачення у короля Чарльза III та королеви Камілли.

Понад два десятиліття я підтримувала ідею про те, щоб Австралія стала республікою. Як колишня співголова Австралійського республіканського руху, я вважаю, що зміни мають відбуватися демократичним шляхом, а не публічними випадами. Дії сенаторки Торп відображають лише її, а не погляди чи манери австралійських аборигенів загалом,
– написала Нова Періс-Нібон.

Нагадаємо, що тур короля Чарльза III та королеви Камілли Австралією триватиме шість днів. Монарх став першим британським королем, який відвідав цю країну. Його матір, Єлизавета II, також туди приїздила.

Теги за темою
Скандал
Джерело матеріала
loader
loader