Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з дронами
Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з дронами

Україна вперше взяла участь у навчаннях НАТО з дронами


Військові відпрацьовували використання дронів для низки задач, зокрема боротьбу з підводними човнами, нейтралізацію морських мін та захист критичної підводної інфраструктури.

Військово-морські сили України вперше взяли участь у найбільших навчаннях НАТО з використання безпілотних систем у морських операціях – REPMUS 24. За допомогою бойової системи DELTA українські військові скоординували роботу понад 50 безпілотних апаратів різних типів – підводних, морських, наземних та повітряних. Про це пресслужба Міноборони у понеділок, 21 жовтня.

“Під час навчань DELTA також змогла під’єднатися та отримувати дані про місцеперебування німецької “роботизованої собаки” Robotics-L від Rheinmetall, – мовиться у повідомленні.

Чотирилапий робот завдяки своїй мобільності здатен супроводжувати солдатів у складній місцевості, виконувати різноманітні завдання та сприяти їхньому захисту від мінних перешкод. 

Навчання проходили біля півострова Троя в Португалії з 9 до 27 вересня. Військові відпрацьовували використання дронів для низки задач, зокрема боротьбу з підводними човнами, нейтралізацію морських мін та захист критичної підводної інфраструктури.

Зауважується, що система DELTA інтегрувалась з іншими бойовими системами, що дозволило обмінюватися даними та розмежувати “свої” та “ворожі” сили, що значно покращило управління операціями та підвищило рівень координації дій учасників маневрів.

Навчання REPMUS 24 організовані Групою об’єднаних сил і засобів НАТО для морських безпілотних систем (JCGMUS), Центром морських досліджень і експериментів НАТО (CMRE), інженерним факультетом Університету Порту і Європейським оборонним агентством. Морські маневри відбулися під егідою Португалії.

Серед цілей навчання REPMUS 24 – інтеграція безпілотних платформ, систем управління (C2) та міждоменна взаємодія, а також досягнення оперативної сумісності з системами управління країн-партнерів НАТО.

Нагадаємо, у Нідерландах з 10 до 20 вересня триватимуть навчання НАТО з випробування систем протидії безпілотникам, у яких уперше взяли участь представники України.

Додамо, раніше держсекретар США Ентоні Блінкен підтвердив незворотність руху України до членства в НАТО та наголосив на важливості запровадження відповідних реформ у країні.

Також нещодавно у Польщі відбулася перша зустріч високого рівня в межах спільного центру НАТО-Україна з аналізу, підготовки та освіти (JATEC) – першої спільної інституції НАТО та України на посилення спроможностей Сил оборони та прискорення вступу до Альянсу.



Теги за темою
військові
Джерело матеріала
loader