США і Канада направили два бойові кораблі через Тайванську протоку
США і Канада направили два бойові кораблі через Тайванську протоку

США і Канада направили два бойові кораблі через Тайванську протоку

ВМС Сполучених Штатів і Канади направили ракетний есмінець і фрегат через Тайванську протоку.

Про це повідомляє 7-й флот США, передає Укрінформ.

«Ракетний есмінець USS Higgins і фрегат королівського флоту Канади Vancouver 20 жовтня здійснили звичайний транзит через Тайванську протоку… Кораблі пройшли коридором, що знаходиться поза межами територіального моря будь-якої прибережної країни», - ідеться в повідомленні.

США і Канада направили два бойові кораблі через Тайванську протоку - Фото 1

Американські військові зауважили, що транзит Тайванською протокою підтверджує відданість Сполучених Штатів і Канади підтримці свободи судноплавства для всіх країн, та відкинули будь-які заяви про суверенітет або юрисдикцію, які суперечать свободі навігації, польотів та іншого законного використання міжнародного морського і повітряного простору.

Китайська сторона виступила з критикою на адресу ВМС США і Канади, заявивши, що їх військові кораблі в Тайванській протоці порушують стабільність на цьому важливому морському шляху.

«Дії Сполучених Штатів і Канади порушили мир і стабільність у Тайванській протоці», - заявив речник Східного оперативного командування Народно-визвольної армії Китаю Лі Сі, чиї слова наводить оборонне відомство КНР.

Він додав, що ВМС і ВПС Східного ОК уважно стежили за іноземними бойовими кораблями протягом усього часу їх проходженням протокою в готовності реагувати відповідно до законів і правил.

Китай вважає демократично керований Тайвань своєю провінцією і висуває претензії на суверенітет над Тайванською протокою, що має ширину до 250 км і розділяє материк та острів. Сполучені Штати та їх союзники і партнери відкидають експансійні заяви Пекіна і в рамках підтримання свободи судноплавства регулярно направляють свої бойові кораблі та авіацію протокою, що викликає гостру реакцію Китаю.

Як повідомляв Укрінформ, речник Управління у справах Тайваню уряду КНР Чень Біньхуа заявив, що Китай готовий прагнути мирного возз’єднання із Тайванем, але ніколи не відмовиться від застосування сили проти острівної держави.

Фото: Commander, U.S. 7th Fleet

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader