Поновлення російських атак на українські порти замовило підвищення ціни на пшеницю на 6% - Радбез ООН
Поновлення російських атак на українські порти замовило підвищення ціни на пшеницю на 6% - Радбез ООН

Поновлення російських атак на українські порти замовило підвищення ціни на пшеницю на 6% - Радбез ООН

В ООН відзначають подорожчання зерна на світових ринках через поновлення російських нападів на чорноморські порти України.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це на засіданні Ради Безпеки ООН заявив помічник Генсека у справах Європи, Центральної Азії та Північної й Південної Америки Мирослав Єнча.

«В останні тижні ми стали свідками поновлення нападів Росії на українські чорноморські порти», – сказав він, зазначивши, що з 1 вересня внаслідок обстрілів пошкоджено шість цивільних суден, а також зернова інфраструктура в портах.

Через це ціни на пшеницю з 1 вересня по 14 жовтня зросли більш як на 6%. Також подорожчала вартість страхування для українських експортерів, «що негативно позначилося на українському сільськогосподарському секторі», додав Єнча.

За його словами, безпека та стійкість експорту сільськогосппродукції через Чорне море залишаються критично важливими для глобальної продовольчої безпеки.

Також Єнча наголосив, що «систематичні атаки Росії на енергетичну інфраструктуру України стали однією з визначальних і огидних ознак цієї війни».

Масштабні руйнування і перебої з подачею електроенергії та води по всій країні, ймовірно, погіршать умови життя мільйонів українців протягом третьої зими цієї війни, сказав помічник Генсека.

Він звернув увагу на повідомлення про тортури українських військовополонених, що «викликає серйозне занепокоєння». 97% українських в'язнів, опитаних Управлінням Верховного комісара з прав людини з березня 2023 року, надали звіти про тортури або жорстоке поводження під час перебування в полоні. 68% повідомили про сексуальне насильство.

Єнча нагадав, що «наступного місяця сповниться 1000 днів від початку цієї руйнівної війни, яка продовжує завдавати глибоких людських страждань, загрожує регіональній стабільності та посилює глобальні розбіжності».

Як повідомляв Укрінформ, у понеділок Рада Безпеки ООН зібралася для обговорення ситуації в Україні, пов’язаної з російською війною.

Теги за темою
Обстріл
Джерело матеріала
loader