Пацифізм може призвести до "концтаборів в Україні": історикиня закликала дати зброю Україні
Пацифізм може призвести до "концтаборів в Україні": історикиня закликала дати зброю Україні

Пацифізм може призвести до "концтаборів в Україні": історикиня закликала дати зброю Україні

Пацифізм може призвести до "концтаборів в Україні": історикиня закликала дати зброю Україні

Жінка закликала німців не допустити умиротворення російського агресора.

Американська журналістка та історикиня Енн Епплбаум, отримуючи престижну Премію миру німецької книготоргівлі, закликала до активної підтримки України та надання зброї, щоб забезпечити військову поразку Росії. Вона підкреслила, що пацифізм у контексті російської агресії є лише прийняттям диктатури.

Епплбаум зазначила, що якщо існує хоча б найменший шанс, що поразка Росії може припинити культ насильства в цій країні, як це колись сталося в Німеччині, міжнародна спільнота повинна скористатися цією можливістю. Вона наголосила, що пацифізм у його крайній формі означає "згоду на військове завоювання України, культурне її знищення, створення концтаборів та викрадення дітей", цитує її слова "Голос Америки".

Оглядачі відзначають, що в Німеччині чимало людей виступають проти постачання зброї Україні, побоюючись ескалації війни і її поширення на інші країни Європи. Ці настрої формуються, зокрема, на тлі історичного спадку нацистської агресії під час Другої світової війни.

Водночас Епплбаум звернула увагу, що пацифізм не завжди є морально обґрунтованою позицією, закликаючи німців не допустити умиротворення агресора. Вона підкреслила, що справжній урок з історії Німеччини полягає в особливій відповідальності відстоювати свободу навіть ціною ризиків.

Премія миру німецької книготоргівлі вручається людям, які сприяють утвердженню миру через літературу, науку чи мистецтво. Сума нагороди становить 25 тисяч євро.

Урочиста церемонія відбулася в церкві Святого Павла у Франкфурті ‒ історичному місці зародження німецької парламентської демократії. Промова Епплбаум викликала аплодисменти, хоча й отримала критику в деяких колах. Зокрема, Карін Шмідт-Фрідеріхс, голова Асоціації видавців і книготорговців Німеччини, висловила занепокоєння щодо її заклику до військової підтримки України.

Епплбаум супроводжував її чоловік ‒ міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Вона відома як авторка численних книг про тоталітаризм, таких як "Червоний голод", "ГУЛАГ" і "Залізна завіса", а також лауреатка Пулітцерівської премії 2004 року. Її остання книга "Автократія. Диктатори, які хочуть керувати світом" вийшла в 2024 році.

Нагадаємо, за інформацією Bloomberg, в наступному році постачання зброї Україні перебуває під загрозою, оскільки деякі союзники намагаються залучити фінансування, а інші ухиляються від збільшення витрат для допомоги Києву.

Джерело матеріала
loader
loader