Meta випустила ШІ-модель, яка може навчати іншу без участі людини
Meta випустила ШІ-модель, яка може навчати іншу без участі людини

Meta випустила ШІ-модель, яка може навчати іншу без участі людини

Такий підхід відкриває шлях до створення автономних ШІ-агентів, які здатні навчатися на своїх помилках.

Meta запустила кілька нових моделей штучного інтелекту. Одна із них працює за принципом «оцінювач-самоучка», і може навчати інший штучний інтелект без участі людини. Компанія очікує, що це підвищить ефективність для підприємств, які використовують великі мовні моделі, повідомив Reuters.

У серпні компанія анонсувала, що випустить модель ШІ, яка покладається на ту саму техніку «ланцюга думок», що використана у покращеній моделі o1 від компанії OpenAI. Нейросітка, навчена методом із підкріпленням аргументації для виконання складних міркувань, здатна створити довгий внутрішній ланцюжок думок під час аналізу.

Співробітники дослідницького підрозділу Metа, які займалися навчанням моделі оцінювача використовували дані, згенеровані іншим штучним інтелектом, виключивши вплив людини на цьому етапі.

Такий підхід відкриває шлях до створення автономних ШІ-агентів, які здатні навчатися на своїх помилках, заявили вони у коментарі Reuters.

Моделі, які самодосконалюються, усувають необхідність у дорогому та неефективному процесі «навчання з підкріпленням на основі зворотного зв'язку від людини», зазначило видання.

«Ми сподіваємося, що в міру того, як ШІ ставатиме дедалі більш надлюдським, він зможе ефективніше перевіряти свою роботу. Тому він справді ефективніший, ніж середньостатистична людина», — прокоментував один із дослідників Джейсон Вестон.

Нагадаємо, у вересні Meta представила нову версію великої мовної моделі Llama 3.2, голосовий ШІ-помічник Meta AI, оновленні смарт-окулярі Ray-Ban та інші розробки.

У жовтні корпорація запустила ШІ-генератор для створення та редагування  відео Movie Gen.

Фото: ілюстративне / Cointelegraph

ГО «Детектор медіа» понад 20 років бореться за кращу українську журналістику. Ми стежимо за дотриманням стандартів у медіа. Захищаємо права аудиторії на якісну інформацію. І допомагаємо читачам відрізняти правду від брехні.
До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування ідей та створення якісних матеріалів, просувати свідоме медіаспоживання і разом протистояти російській дезінформації.
Долучитись
Джерело матеріала
loader