Існує приховане призначення: чому батареї в квартирах завжди фарбують в білий
Існує приховане призначення: чому батареї в квартирах завжди фарбують в білий

Існує приховане призначення: чому батареї в квартирах завжди фарбують в білий

Білий колір для фарбування радіаторів вибирають не лише через його естетичну привабливість, але й з практичних причин, пов'язаних з інтер'єром та доглядом.

Про що ви дізнаєтеся:

Радіатори табатареїчасто фарбують у білий колір з кількох практичних і естетичних причин. Крім того, фарбування радіаторів – це чудовий спосіб освіжити інтер’єр та захистити металеві поверхні від пошкоджень. Про те, чому батареї білі, а не чорні поцікавився один із користувачів на форумі Quora і отримав відповідь.

Чому батареї роблять білими - чому радіатори опалення фарбують у білий колір

Відповідаючи на питання одного із користувачів, ескперт із технологій, на ім'я Сантьяго Феррейро зазначив, що немає реальної причини завжди фарбувати батареї або радіатори в білий колір.

"Радіатори випромінюють тепло завдяки різниці температур і конвекції. Фарбування їх у білий колір може сприяти інфрачервоному випромінюванню, але це просто мізерно мало. Колір радіаторів, скоріш за все, є не стільки естетичним критерієм оточення, скільки фізичним", - робить висновок він.

Користувачі зазначають, що радіатори зазвичай білі з кількох причин:

Що таке Quora

Quora - це соціальний веб-сайт запитань і відповідей та онлайн-ринок знань зі штаб-квартирою в Маунтін-В'ю, штат Каліфорнія. Він був заснований 25 червня 2009 р. і став загальнодоступним 21 червня 2010 р. Користувачі можуть співпрацювати, редагуючи запитання та коментуючи відповіді, надані іншими користувачами. Станом на 2020 р. веб-сайт відвідували 300 мільйонів користувачів щомісяця, повідомляє Вікіпедія.

Чому батареї не фарбують у чорний

Однак, деякі користувачі форуму відзначили, що чорні поверхні поглинають більше тепла, ніж світлі кольори. Хоча це може здаватися корисним, це може призвести до перегріву або неефективного розподілу тепла.

Крім того, світлі кольори нібито краще випромінюють тепло в кімнату. Чорний радіатор може поглинати тепло, але не випромінювати його ефективно, що призводить до зниження ефективності опалення.

Водночас експерти із опалення компанії "The radiator centre" зазначають, що насправді різниця у тепловіддачі між кольорами досить мінімальна, і про неї не варто турбуватися.

"Це пояснюється тим, що для обігріву приміщення радіатори використовують конвекцію, а не теплопровідність. Гаряча вода всередині радіатора нагріває повітря навколо нього, яке потім циркулює по кімнаті. Це дає вам велику свободу у виборі кольору, який найкраще відповідає вашому баченню дизайну інтер'єру. Незалежно від того, чи хочете ви, щоб ваші радіатори зливалися з фоном, чи виділялися як яскравий центральний елемент, існує безліч варіантів фарбування", - наголошують фахівці.

Що відомо про "The radiator centre"

"The radiator centre" - британська компанія з 6 виставковими залами по всій Великобританії. Компанія заснована в 2005 році і є одним із найбільших в Британії постачальником дизайнерських радіаторів.

Чи впливає фарбування радіатора на його тепловіддачу

Спеціалісти із опалення компанії "Vaillant", наголошують, що додаючи ще один шар між джерелом тепла і повітрям, фарбування радіатора зменшує його тепловіддачу. Однак різниця настільки мала, що не вплине на ефективність ваших радіаторів будь-яким помітним чином.

"Єдиний важливий фактор, який слід мати на увазі, - це покриття, оскільки блискучі поверхні випромінюють менше тепла. Радіатори з хромованої або нержавіючої сталі можуть випромінювати на 15% менше тепла, ніж та ж модель з пофарбованим покриттям. Таким чином, ви можете покращити ефективність радіатора, пофарбувавши його", - радять вони.

Що відомо про "Vaillant"

Vaillant Group — це компанія, яка розробляє продукти для опалення, охолодження та гарячого водопостачання. У компанії працюють близько 17 000 людей по всьому світу, а річний оборот становить приблизно 3,7 мільярда євро. Це робить Vaillant Group однією з найбільших компаній у своєму секторі в Європі, повідомляє Вікіпедія.

Як відновити стару батарею

Фарбування радіаторів або батарей — це простий, але важливий процес для оновлення інтер'єру та продовження терміну служби ваших опалювальних приладів. Експерт із ремонту та автор YouTube-каналу "Happily Before and After" Дерек поділився своїм досвідом фарбування старих радіаторів, розкривши два ефективні методи.

Що потрібно зробити перед фарбуванням батареї опалення

Перед фарбуванням радіаторів необхідно переконатися, що вони вимкнені та охолоджені. За словами Дерека, важливо ретельно очистити поверхню перед нанесенням фарби.

"У цьому старому радіаторі, напевно, близько ста років пилу. Я б використав інструмент для щілин, щоб очистити все всередині, перш ніж мити його з милом і водою", – рекомендує експерт.

Чи потрібно знімати фарбу з батареї перед фарбуванням

Очищення та шліфування – ключові етапи підготовки поверхні. Дерек радить використовувати тринатрійфосфат (TSP), щоб підготувати метал для кращого зчеплення фарби: "Це допомагає підготувати поверхню до фарбування. Фарба буде краще триматися на радіаторі після того, як ми його почистимо".

Чим краще пофарбувати батареї опалення

Для фарбування радіаторів можна використовувати кілька видів фарб. Дерек спробував два різні підходи:

Він пояснює, що така фарба забезпечує довговічне покриття, яке виглядає набагато краще, ніж аерозольне.

"Чорний радіатор було набагато легше фарбувати, достатньо було просто покрити його одним чи двома шарами високотемпературної фарби-розпилювача", – зазначає Дерек.

Він додає, що хоча покриття вийшло плоскішим, результат його задовольнив.

Дивіться відео про те, через скільки часу після фарбування батарея висихає:

Що відомо про YouTube канал "Happily Before and After"

YouTube канал "Happily Before and After" — це блог на YouTube, в якому його автор Дерек ділиться порадами з ремонту, благоустрою дому та DIY-проєктами. Основна увага на каналі приділяється практичним рішенням для покращення інтер'єру та екстер'єру будинку. Аудиторія каналу - майже 3 тисячі користувачів.

Вам також може бути цікаво:

Джерело матеріала
loader