Головні проблеми "воєнізації" української економіки: експерт розповів, як перейти від "канібалізм" ресурсів до інвестицій у сектор ОПК
Головні проблеми "воєнізації" української економіки: експерт розповів, як перейти від "канібалізм" ресурсів до інвестицій у сектор ОПК

Головні проблеми "воєнізації" української економіки: експерт розповів, як перейти від "канібалізм" ресурсів до інвестицій у сектор ОПК

Словосполучення "воєнна економіка" стало модним терміном, однак його значення потребує більш детального аналізу, щоб зрозуміти, якою має бути економіка країни в умовах війни.

Таку думку висловив економіст та фінансовий аналітик Олексій Кущ.

Він зазначив, що відповідь на це запитання можна шукати в трисекторній моделі економіки Фішера—Кларка, де виокремлюються три основні сектори: первинний (сільське господарство і видобуток корисних копалин), вторинний (виробництво) та третинний (сфера послуг, наука, освіта). На момент початку війни Україна залишалася в класичній постіндустріальній економіці, однак зазнала значних структурних змін.

Постіндустріальна економіка зазвичай характеризується зростанням сектору послуг. В Україні ж, за даними на 2021 рік, 63,5% зайнятих працювали в третинному секторі, в той час як вторинний сектор (промисловість) скоротився до 19,2%. Така ситуація призвела до "канібалізму" ресурсів, коли інвестиції й трудові ресурси переміщалися в аграрний сектор, що забезпечував вищі доходи.

Під час Другої світової війни країни мали потужні промислові ядра, які легко переналаштовувалися на військові рейки. Наприклад, у США третинний сектор становив лише 30% ВВП, а решта — це промисловість і сільське господарство. У контексті війни промислові потужності могли швидко перепрофілюватися на потреби армії.

Натомість Україні, яка опинилася в постіндустріальній фазі, важко адаптувати економіку до військових потреб. Сфера послуг займає більшу частину ВВП, а промислова база для підтримки військових дій значно зменшена. Як наслідок, країна не може ефективно перебудувати свою економіку для військових потреб без втрат у сфері послуг.

Складність полягає в тому, що відсутня структурна кореляція між доходами цивільної економіки та інвестиціями в оборонно-промисловий комплекс. В Україні, за даними НБУ, станом на 2023 рік було зафіксовано неповернення валютної виручки на суму понад 8 млрд доларів.

Для України важливо не лише говорити про "воєнну економіку", а й зосередитися на розвитку цивільного сектора, щоб його прибутки працювали на оборону.

Це вимагатиме нового фіскального механізму для трансформації сировинних доходів у інвестиції в сектор ОПК.

Останні новини України:

Також Politeka писала, що буде з гривнею у 2025 році, якщо триватимуть активні бої.

Теги за темою
Україна війна Економіка
Джерело матеріала
loader
loader