Експрезидент Перу отримав понад 20 років в'язниці через корупційний скандал
Експрезидент Перу отримав понад 20 років в'язниці через корупційний скандал

Експрезидент Перу отримав понад 20 років в'язниці через корупційний скандал

Експрезидент Перу отримав понад 20 років в'язниці через корупційний скандал

Судові суперечки тривали багато років.

Колишнього президента Перу Алехандро Толедо в понеділок засудили до 20 років і шести місяців ув’язнення у справі, пов’язаній із бразильським будівельним гігантом Odebrecht, який став синонімом корупції в Латинській Америці, де він платив мільйони доларів у вигляді хабарів урядовцям, повідомляє Associated Press.

Влада звинуватила Толедо в отриманні 35 мільйонів доларів хабара від Odebrecht в обмін на дозвіл на будівництво шосе в південноамериканській країні. Вищий національний суд спеціалізованої кримінальної юстиції в столиці країни Лімі виніс вирок після багатьох років юридичних суперечок, включаючи суперечку щодо того, чи може Толедо, який керував Перу з 2001 по 2006 рік, бутиекстрадований зі Сполучених Штатів. У квітні його екстрадували до Ліми.

Толедо звинувачення відкидає і заявляє про політичні мотиви його переслідування.

Компанія Odebrecht, яка побудувала деякі з найважливіших інфраструктурних проектів у Латинській Америці,  у 2016 році зізналася владі США, що купувала державні контракти по всьому регіону за щедрі хабарі. Міністерство юстиції США проводило розслідування в кількох країнах, включаючи Мексику, Гватемалу та Еквадор.

Толедо татрьох інших колишніх президентів звинуватили в отриманні платежів від будівельного гіганта.

Колишній президент Ольянта Умала постав перед судом за звинуваченнями в тому, що він і його дружина отримали понад 3 мільйони доларів від Odebrecht на його президентські кампанії в 2006 і 2011 роках. Обидва заперечують будь-які правопорушення.

Екслідер Педро Пабло Кучинський, який покинув посаду в 2018 році, перебуває під домашнім арештом за аналогічними звинуваченнями.

Колишній лідер Алан Гарсія, який обіймав посаду в 2006-2011 роках, у 2019 році застрелився, коли поліція прибула до нього додому, щоб заарештувати. Він написав передсмертного листа, в якому заперечував будь-які звинувачення в корупції.

Нагадаємо, що у понеділок, 21 жовтня, за звинуваченнями у відмиванні грошей було затримано колишнього президента Албанії Іліра Мету.

Джерело матеріала
loader