Взялися за старе: Британія з Сінгапуром налагоджують виробництво 120-мм самохідних мінометних систем
Взялися за старе: Британія з Сінгапуром налагоджують виробництво 120-мм самохідних мінометних систем

Взялися за старе: Британія з Сінгапуром налагоджують виробництво 120-мм самохідних мінометних систем

Британська компанія Babcock та сінгапурська ST Engineering розпочали виробництво 120-мм мінометів на території Сполученого Королівства.

За інформацією офіційного порталу компанії Babcock International Group PLC, початок виробництва 120-мм самохідних мінометних систем є історичним кроком для оборонно-промислового комплексу Сполученого Королівства, який не виготовляв зброю даного калібру з минулого століття, концентруючись виключно на 81-мм мінометах, повідомляє АрміяInform.

Базова вимога для створення виробничих потужностей для складання 120-мм мінометних систем безпосередньо на британських островах пов’язана з програмою підвищення вогневої потужності нових бойових батальйонів армії країни на полі бою.

Систему GDAMS планується виробляти у районі Девонпорт міста Плімут, у південно-західній Англії. А складання нового озброєння довірили фахівцям компанія Perfect Bore Manufacturing, яка працює в різних секторах, включаючи нафтогазовий, автомобільний, ядерний, аерокосмічний і, звісно – оборонний, та має найсучасніший парк верстатів та відповідне оснащення.

120-мм GDAMS (у назві «зашита» абревіатура від «удосконалена мінометна система наземного розгортання») може управлятися екіпажем із двох осіб і здатна похвалитися швидким часом розгортання та укладання всього за 15 секунд, забезпечуючи неперевершену мобільність і оперативність у високотемпових операціях. Її шарнірна мінометна система не залежить від транспортного засобу, що дозволяє встановлювати зброю на різні платформи, включно з уже  експлуатованими в британському війську транспортними засобами, такими як Шакал, Койот і Фоксхаунд.

GDAMS сумісна з широким спектром стандартних гладкоствольних боєприпасів, включаючи фугасні, освітлювальні, інфрачервоні (ІЧ), міни підсвічування та димові снаряди. Вона також має точність і можливості розширеного радіуса дії, досягаючи до цілей на відстані у 9 км, і підтримує ручні, електронні та «розумні» запали, що робить її універсальним вибором для різних профілів бойових місій.

Що ж безпосередньо до тонкощів в управлінні мінометними системами, то 120-мм GDAMS додатково оснащені вдосконаленим приладдям керування вогнем і цілевказуванням, що підвищує точність і ефективність, а також скорочує час для ураження цілей. Запатентований дифузор зводить до мінімуму рівень шуму, покращуючи скритність і забезпечуючи безпеку екіпажу.

Повністю оцифрована схема зв’язку системи прискорює операції та знижує ризик людської помилки під час введення координат, що забезпечує швидше розгортання та точніші налаштування.

Том Ньюман, виконавчий директор сектору Babcock’s Land, підкреслив важливість GDAMS, заявивши: «120-мм GDAMS Babcock може допомогти підтримати модернізацію британської армії за рахунок збільшення вогневої потужності, а також покращити доступність і бойові можливості критичного обладнання».

Своєю чергою бригадний генерал (у відставці) Джин Кіат Чуа, керівник міжнародного бізнесу компанії ST Engineering, описав GDAMS як «видатне тактичне рішення для ведення вогню, яке доводить потужність до межі та збільшує вогневу міць».

Представник сінгапурського виробника підкреслив роль партнерства в розробці суверенного рішення, яке відповідає Стратегії промисловості Великої Британії.

Цікавою особливістю цього проєкту є той факт, що при складанні мінометних систем GDAMS у Сінгапурі компанія ST Engineering віддавала перевагу встановленню комплексу озброєння на базу комерційних пікапів формули 4х4. При цьому ствол міномета при транспортуванні розміщувався практично горизонтально у багажному відсіку звичайного автомобіля, а набої закріплювалися у контейнерах з обох боків багажника або ж у його передній частині.

Зброя заряджається вручну і може відстріляти 16 мін за 3 хвилини: потім ствол необхідно охолодити. Це, однак, на переконання сінгапурських розробників, не є проблемою, тому що вогневому розрахунку необхідно передислокуватися, щоб уникнути будь-якого можливого контрбатарейного вогню. Тому менш ніж за хвилину машина, оснащена GDAMS, швидко залишає район попереднього розгортання і буде готова повторити свої вогневі дії з іншої позиції.

Слід зазначити, що система GDAMS також може бути оснащена стволом середнього калібру 81 мм. У конфігурації 120 мм GDAMS важить 700 кг. Після розгортання на землі його можна застосовувати  у секторі ведення вогню ±90°, а кут піднесення становить від 45° до 80°.

Своєю чергою британський варіант самохідної мінометної установки заплановано монтувати на високомобільній платформі Supacat HMT 6×6, яка, на переконання місцевих експертів пропонує неперевершену універсальність на полі бою. А розгортання виробничих потужностей в Девонпорті також відкриває майбутні експортні можливості, зміцнюючи оборонну співпрацю з країнами-союзниками, одночасно розвиваючи оборонну промисловість Сполученого Королівства.

Джерело матеріала
loader