У Молдові відбулися вибори президента: результати
У Молдові відбулися вибори президента: результати

У Молдові відбулися вибори президента: результати

Вибори президента Молдови, які відбуваються в неділю, 20 жовтня, вже можна вважати такими, що відбулися.

Як передає "Хвиля", про це з Кишинева розповіла кореспондент телеканалу FREEДОМ Лариса Петрук.

Також сьогодні в країні відбувається конституційний референдум щодо вступу країни до ЄС.

З раннього ранку, о 7 годині, на території Молдови відкрилося 1 957 виборчих пунктів. Крім того, молдавські громадяни, які перебувають за кордоном, мають змогу проголосувати у 37 країнах світу. Цікаво відзначити, що цього разу вперше організовані ділянки у таких країнах, як США, Канада, Норвегія, Швеція, Фінляндія та Ісландія.

До середини дня, близько 16.00, Центральна виборча комісія повідомила про явку виборців у 39,5%. Серед тих, хто голосує, найбільшу активність виявляють люди віком від 56 до 65 років - вони становлять приблизно 22% від усіх, хто вже відвідав виборчі дільниці.

Експерти при цьому зазначили, що така явка є типовою для виборів у Молдові.

За інформацією спостерігачів, у ході виборів було відзначено деякі порушення. У Придністров'ї (з 1990 року тут під контролем Росії діє невизнана "Придністровська молдавська республіка"), було зафіксовано випадки підкупу виборців. Людям пропонували грошову винагороду у розмірі від 400 до 3 000 лей (що еквівалентно 25-170 доларів) за голосування на користь певного кандидата у президенти.

Крім того, на кількох виборчих дільницях було помічено порушення у вигляді наявності агітаційних матеріалів. Також деякі виборці фотографували свої бюлетені, що суперечить законодавству. Важливо зазначити, що за таке порушення – фіксацію та розголошення інформації про свій вибір – передбачено штраф у розмірі до 1 500 лей (близько 85 доларів).

Президентські вибори та референдум щодо вступу Молдови до Євросоюзу відбуваються на тлі масштабного втручання у внутрішню політику країни з боку Кремля.

Раніше молдавський віце-прем'єр-міністр Крістіна Герасимова заявила, що на такі процеси Москва витратила майже 100 мільйонів євро - на агентурну мережу проросійського молдавського олігарха Ілана Шора, яку розкрили правоохоронці, на збори проросійських мітингів, проросійську агітацію і так далі.

Вибори в Молдові вже можна вважати такими, що відбулися. Явка виборців досягла майже 40%, що перевищує мінімальний поріг 33%, встановлений законодавством країни для визнання виборів дійсними.

Тепер головне питання полягає в тому, чи визначиться переможець у першому турі чи потрібен другий тур голосування. Згідно з останніми соціологічними опитуваннями, жоден з кандидатів поки не набирає необхідних 50% голосів для перемоги у першому турі. Виборчі дільниці працюватимуть до 21:00, після чого розпочнеться процес підрахунку голосів.

Зазначимо, що серед кандидатів, зокрема, чинна президент Молдови Мая Санду. За даними опитувань, вона лідирує, випереджаючи інших претендентів, зокрема колишнього генпрокурора Олександра Стояногло, підтриманого проросійськими силами, та Ренато Вусатого, який закликає до балансування відносин із Заходом та Москвою.

Раніше повідомлялося, що Кремль вливає мільйони доларів на дестабілізацію Молдови.

Теги за темою
Молдова
Джерело матеріала
loader
loader