Тіло ватажка ХАМАСу Сінвара можуть обміняти на ізраїльських заручників - CNN
Тіло ватажка ХАМАСу Сінвара можуть обміняти на ізраїльських заручників - CNN

Тіло ватажка ХАМАСу Сінвара можуть обміняти на ізраїльських заручників - CNN

Тіло ліквідованого у середу ватажка ХАМАСу Ях’ї Сінвара може бути використане Ізраїлем як «розмінна монета» для обміну на ізраїльських заручників, які утримуються у Газі.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на неназвані ізраїльські джерела.

Ізраїльські медіа стверджують, що останки Сінвара наразі зберігаються у секретному місці в Ізраїлі після того, як він був убитий військами Ізраїлю на півдні Гази.

Два джерела повідомили, що забезпечення звільнення заручників, ймовірно, буде пріоритетом Ізраїлю під час ухвалення рішення про те, як використати останки лідера терористичного угруповання.

Наразі понад 100 заручників, захоплених ХАМАСом у жовтні минулого року, залишаються у полоні у Газі. Ізраїльська влада зважує, як «швидко чинити тиск» на угруповання, щоб їх відпустили, сказало одне з джерел.

«Якщо ХАМАС хоче обміняти його останки на ізраїльтян, мертвих чи живих, тоді добре», – сказав ізраїльський дипломат.

Обидва співрозмовники CNN погодилися, що тіло Сінвара можна розглядати як «розмінну монету». Обмін останків на заручників, ймовірно, є єдиним шляхом повернути тіло Сінвара до Гази. В іншому разі, передача не відбудеться, зазначило одне з джерел видання.

Водночас дипломат заявив, що повернення останків Сінвара в анклав за будь-яких обставин може призвести до згуртування прихильників ХАМАСу. Якщо ватажок угруповання буде похований у Газі, це місце могло б стати святинею для послідовників ХАМАСу, прогнозує джерело.

Як повідомляв Укрінформ, у середу Ізраїль ліквідував ватажка ХАМАСу Яхʼя Сінвара. Це підтвердили міністр закордонних справ Ісраель Кац та представники ЦАХАЛу.

Сінвар, головний організатор нападу на Ізраїль 7 жовтня 2023 року, який спровокував війну в Газі, очолював ізраїльський список розшукуваних осіб. Раніше він був лідером ХАМАСу в секторі Гази, а після вбивства колишнього політичного лідера Ісмаїла Ханії в Тегерані в серпні цього року його призначили загальним лідером бойовиків.

Фото: Courtesy

Теги за темою
Ізраїль
Джерело матеріала
loader
loader