"Заборонено відключати": що робити українцям, які заборгували тисячі гривень за тепло
"Заборонено відключати": що робити українцям, які заборгували тисячі гривень за тепло

"Заборонено відключати": що робити українцям, які заборгували тисячі гривень за тепло

Теплокомуненерго ідуть на зустріч українцям, які просять про реструктуризацію великого боргу за теплопостачання, пояснив адвокат Станіслав Ліфлянчик. Для цього потрібно написати заяву і показати, що є гроші на мінімальний платіж.

Українцям, які мають борги за комунальні послуги, варто було б розв'язати питання з постачальниками тепла до того, як включать опалення. Якщо борг за тепло надто великий, то можна його поділити на частини. Якщо заборгувала не окрема людина, а об'єднання співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ), то проблема складніша. Про особливості погашення боргів за тепло та про можливість відключення цілих будинків адвокат Станіслав Ліфлянчик розповів у ефірі телеканалу "Київ 24".

Ліфлянчик відповів на питання журналістки, яка цікавилась, що робити людям, які мають великі борги за тепло, оскільки, наприклад, при заборгованості за світло в 1 тис. грн енергетики просто вимикали електроживлення. Адвокат пояснив, що згідно з законом комунальникам заборонено вимикати опалення під час опалювального сезону, який от-от почнеться. Водночас, щоб стимулювати громадян до оплати, комунальники інколи діють всупереч закону і вимикають тепло у цілому будинку, в якому живе боржник. Щоб такого не сталось, знаючи про свою проблему, варто звернутись до постачальника та реструктуризувати заборгованість.

"У нас є дві паралельні реальності. Це юридична реальність — там де є певні заборони, правила, і є матеріальна реальність — це світ, в якому ми живемо. Тому нерідко буває так, що постачальник комунальних послуг вирішує, що найбільш ефективним способом є відключення від постачання послуги, щоб людина скоріше сплатила за ті борги", — наголосив адвокат.

Комунальні послуги — що робити при боргах за тепло

Адвокат описав орієнтовну процедуру реструктуризації заборгованості перед теплокомуненерго:

  • написати заяву з проханням про реструктуризацію боргу і надати її у компанію теплокомуненерго;
  • у заяві має бути прохання про відстрочку платежу або розстрочку (оплату частинами);
  • сплатити якусь частину боргу і подати квитанцію в теплокомуненерго разом з заявою.

Зазвичай компанія іде на зустріч клієнту і дає дозвіл на відстрочку або розстрочку, впевнений співрозмовник журналістів. З його слів, у такому випадку комунальники мають надію отримати хоча б щось, а "не ганятись за вами з судовими процесами".

ОСББ та борги за теплопостачання

Ліфлянчик також торкнувся проблеми, яка може виникнути з боргом за тепло у випадку, якщо боржник проживає у будинку з ОСББ. Тоді борг перекладається на спільноту співвласників і у такому випадку може бути дійсно відключення, якщо кошти не сплатять.

Журналістка поцікавилась конкретним випадком, який стався з киянами: ОСББ віддавало кошти не комунальникам, а фірмі-посереднику, яка не перераховувала їх за призначенням. Юрист наголосив, що, по-перше, співвласники повинні були раніше потурбуватись про те, щоб підключитись саме до теплокомуненерго, і, по-друге, якщо все ж є борг, наприклад, у 15 млн грн, то просити про розстрочку і його виплачувати поступово.

Зазначимо, 15 жовтня прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив про рівень готовності комунальників до опалювального сезону. Зі слів посадовця, накопичено 12 млрд куб м газу та 3 млн тонн вугілля. Садочки, школи, лікарні готові на 100%, житлові будинки — на 99%.

Нагадуємо, 16 жовтня мер Києва Віталій Кличко пояснив, коли у столиці подадуть тепло мешканцям багатоквартирних будинків.

Джерело матеріала
loader
loader