"Велика китайська стіна": де розташований найдовший будинок у світі та чим він дивує
"Велика китайська стіна": де розташований найдовший будинок у світі та чим він дивує

"Велика китайська стіна": де розташований найдовший будинок у світі та чим він дивує

Цікаво, що багатоповерхівка об'єднує у собі будівлі різних поверхів. Чим ще особливий найдовший будинок у світі – повідомляє Дім 24.

Який вигляд має найдовший будинок у світі

У Луцьку розташований найдовший будинок у світі. Його довжина сягає майже 3 кілометрів (2 775 метрів), має 156 під'їздів та 3 000 квартир.

Цікаво, що дім утворює каскад житлових будинків і буквально є архітектурним ансамблем. Що більше дивує, усі будівлі різні, адже будинок має як 9-поверхівки, так і 5-поверхівки. Вони сполучені між собою арками, які у комплексі нагадують лабіринт, а з висоти пташиного польоту будівля нагадує бджолині соти.

"Велика китайська стіна": де розташований найдовший будинок у світі та чим він дивує - Фото 1
Найдовший будинок у світі з висоти пташиного польоту / Фото з мережі

Будинок збудували у 1969 – 1980-х роках за проєктом луцького архітектора Василя Маловиці та Ростислава Метельницького. Усього на будівництво витратили 11 років.

Каскад з 40 багатоповерхових будинків має кілька адрес та розтягнувся на два проспекти Луцька. Місцеві жителі говорять, що коли тільки почали жити у будинку, то часто губилися, адже людина виходила з арки й потрапляла в інший двір.

Цікаво. Заслуга луцьких архітекторів також полягає у тому, що вони створили унікальну будівлю, яка була не схожа на попередні. Також Маловиця та Метельницький, що вони вирвались з відпрацьованого принципу будування стандартного будинку. Це було повне новаторство в СРСР, адже такі будинки не зводили, а про подібні будівлі за кордоном місцеві архітектори навіть не знали. Пізніше такі будинки-лабіринти почали з'являтися й в інших містах України, наприклад, у Києві.

Найдовший будинок у світі: дивіться відео

Коли будинок зводили, до людей заселяли поступово – коли був готовий блок. Цікаво, що один з будинків у "лабіринті" й досі називають "медичним", адже у Радянському Союзі там селили лише лікарів та працівників медичних закладів.

Джерело матеріала
loader