Як оформити лікарняний, не виходячи з дому
Як оформити лікарняний, не виходячи з дому

Як оформити лікарняний, не виходячи з дому

З приходом осені та зими українці частіше стикаються з ризиком застуд і грипу. Зараз українці мають можливість отримати лікарняний лист, не виходячи з дому, завдяки дистанційному оформленню. Це дозволяє зберегти здоров'я, уникнути ризиків та зекономити час.

Лікарняний — це офіційний документ, який підтверджує тимчасову непрацездатність через хворобу, травму або інші медичні проблеми. Він надає працівнику право:

  • отримувати виплати лікарняних;
  • бути відсутнім на роботі на певний період без ризику втратити місце.

    Грип, фото freepik

Щоб оформити лікарняний дистанційно, слід виконати кілька простих кроків:

  1. Зв'яжіться з лікарем
    Спілкуйтеся з медиком через телефон, інтернет або інші засоби телемедицини. Лікар проведе консультацію та збере необхідну інформацію про ваше здоров'я.

  2. Отримайте електронний висновок
    На основі консультації лікар створить електронний висновок про тимчасову непрацездатність у системі охорони здоров’я. Ви отримаєте SMS-повідомлення з номером цього висновку.

  3. Лікарняний автоматично зареєструється
    Висновок потрапить до реєстру листків непрацездатності, яким керує Пенсійний фонд України. На його основі формується електронний лікарняний.

  4. Підтвердження від Пенсійного фонду
    Після успішного оформлення ви отримаєте SMS з номером вашого електронного лікарняного. Це підтверджує, що документ готовий до використання.

  5. Сповістіть роботодавця
    Повідомте свого роботодавця, надавши йому номер лікарняного. Він зможе перевірити документ через власний кабінет на порталі Пенсійного фонду.

  6. Отримання оплати
    Через 7 днів після закриття лікарняного роботодавець зможе здійснити виплати.

Оформлення лікарняного дистанційно можливо лише при зверненні до лікарів, які працюють у системі охорони здоров'я, що підтримує телемедицину. Крім того, переконайтеся, що ваш роботодавець знає процедуру підтвердження електронних лікарняних, щоб уникнути затримок з оплатою.

Раніше ми розповідали, що тепер ще швидше: термінове оформлення паспорта скоротили до 7 днів

Також, українцям готові компенсувати витрати на опалення

Теги за темою
Міністерство охорони здоров’я
Джерело матеріала
loader