ФІДЕ дискваліфікувала гросмейстера Кирила Шевченка, який втік з України
ФІДЕ дискваліфікувала гросмейстера Кирила Шевченка, який втік з України

ФІДЕ дискваліфікувала гросмейстера Кирила Шевченка, який втік з України

Дисциплінарно-етичний комітет ФІДЕ дискваліфікував українського гросмейстера Кирила Шевченка до кінця 2024 року. 22-річного шахіста з Києва, який минулого року почав представляти Румунію, звинуватили в шахрайстві. Про це йдеться у заяві організації.

- Цей захід вважається необхідним, оскільки було б недоречно, щоб гравець калібру гросмейстера Шевченка брав участь у турнірах чи змаганнях під егідою ФІДЕ, доки він перебуває під слідством за шахрайство ("використання телефону"), - зазначено у повідомленні.

Як зазначили в організації, скандал спалахнув під час командного чемпіонату Іспанії з шахів, що проходив у Мелільї з 12 по 18 жовтня. Результати Шевченка у перших двох турах (нічия та перемога) були анульовані. Підозри виникли у другому турі через його часті зникнення з ігрової зони, а в туалеті виявили заблокований телефон. Судді змогли довести, що пристрій належав Шевченку.

Кирило Шевченко став гросмейстером у 14 років та 9 місяців. Серед його ключових досягнень - перемога у складі збірної України на командному чемпіонаті Європи з шахів у 2021 році, а також перше місце на бліцтурнірі Lindores Abbey у Ризі, де він обійшов таких гросмейстерів, як Фабіано Каруана та Арджун Ерігайсі. На 15 жовтня Шевченко посідав 69-те місце у світовому рейтингу. У січні 2023 року Шевченко виїхав на міжнародні змагання та не повернувся до України. Пізніше стало відомо, що шахіст представляє збірну Румунії.

  • 30 серпня Федерація баскетболу України дискваліфікувала на довічно тренера української національної баскетбольної команди та клубу «Черкаські Мавпі» Артема Сліпенчука, а також гравця молодіжної збірної України та клубу «Запоріжжя» Артем Покоєнко. Обидва втекли з країни під час війни.
  • 10 вересня український голкіпер Денис Шеліхов перейшов у білоруський "Славія-Мозир". Спортсмен незаконно залишив територію нашої країни, перепливши річку Тиса.
Теги за темою
Спорт
Джерело матеріала
loader