Брак працівників став головною перепоною для українського бізнесу
Брак працівників став головною перепоною для українського бізнесу

Брак працівників став головною перепоною для українського бізнесу

Брак робочої сили внаслідок мобілізації або виїзду за кордон співробітників у вересні посів перше місце серед перешкод для ведення бізнесу.

Про це свідчать результати опитування підприємств, проведеного Інститутом економічних досліджень і політичних консультацій (ІЕД).

Згідно з даними ІЕД, на цю проблему скаржився 61% опитаних підприємств. Хоча в серпні цей показник був вищим і становив 63%, ця проблема стала головною для бізнесу.

«Уперше за час проведення опитування з травня 2022-го брак робочої сили став у нашому списку проблемою №1, що обмежує ведення бізнесу в Україні», — зазначила виконавча директорка ІЕД Оксана Кузяків.

Водночас бізнесу стає дедалі важче шукати кваліфікованих працівників — про це повідомили 55,1% підприємців (52,6% місяцем раніше), що є черговим рекордом. Некваліфікований персонал знайти простіше, але й це викликає труднощі у 39,2% опитаних (39,2%).

Водночас погіршилися очікування бізнесу щодо трудових ресурсів. Частка підприємств, яка планує зростання зайнятості в найближчі три-чотири місяці, зменшилася з 14,6% у серпні до 12,1% у вересні, звільняти співробітників планували 9,8% проти 8% місяцем раніше.

Також відбулося суттєве збільшення частки бізнесів, які планують збільшити кількість працівників у вимушених відпустках, — з 3,8% до 13,9%.

На другому місці в переліку перешкод для бізнесу перебуває «небезпечно працювати». Його показник зріс із серпня на 10 в.п. і становив 56% у вересні.

«Менш актуальною стала така перешкода як перебої з електро-, водо- і теплопостачанням, оскільки у вересні відключень практично не було», — зазначив експерт ІЕД Євген Ангел.

Як уточнили в ІЕД, ця проблема опустилася в топі перешкод із першого на третє місце, вона завадила 45% опитаних проти 65% у серпні.

На четвертому місці перебуває перешкода «зростання цін на сировину і товари», вона стала на заваді для 45% респондентів (зменшилася з 46% у серпні).

Джерело матеріала
loader
loader