Зеленський: До кінця року отримаємо до $5 мільярдів на власне виробництво дронів
Зеленський: До кінця року отримаємо до $5 мільярдів на власне виробництво дронів

Зеленський: До кінця року отримаємо до $5 мільярдів на власне виробництво дронів

Президент Володимир Зеленський заявив, що до кінця року Україна отримає близько 4-5 мільярдів доларів на власне виробництво дронів. Уже є домовленості.

Про це він сказав у розмові з журналістами українських телеканалів, передає кореспондент Укрінформу.

«Держава Україна на внутрішнє виробництво дронів передусім витратила в цьому році вже з бюджету ДССЗЗІ 48 мільярдів, Міноборони - 50 мільярдів, і окремі програми… біля 20 мільярдів. Тобто це вже взагалі десь 120 мільярдів. Окрім цього, ми домовилися з партнерами, те що я вам сказав, що в нас потужний союз з Norden-країнами, і ми вже отримали 750 млн євро. То це ще десь 30 мільярдів. Це реальність. Це 150 мільярдів, які Україна вже дала на внутрішнє виробництво. Поставлене завдання, у нас є вже домовленості десь біля 4-5 мільярдів доларів ми ще отримаємо на власне виробництво до кінця цього року. Тобто це буде ще десь 150-200 млрд грн. Тобто в цілому, я вважаю, 300-350 млрд на внутрішнє виробництво дронів за 2024 рік - це дуже серйозний результат. Так воно і буде, саме такий буде результат», - сказав Зеленський.

Він уточнив, що гроші на виробництво дронів отримують «у більшості своїй приватний сектор і державні підприємства».

«Ми дуже раді, що ми збільшили вітчизняне виробництво, що ми збільшили лінію виробництва. Ми збільшили таку кількість. Так ми дуже раді. Так, вони не відвантажують частину дронів, за які Міністерство оборони не підписало контракти. Але ми з вами повинні бути справедливими - вони наростили таке виробництво саме завдяки цим грошам - вітчизняним грошам, не завдяки якимось грошам. Так, що стосується тепер питання експорту, бо я вважаю, що якщо приходи до міністерства оборони повільні, так, треба працювати з менеджментом міністерства оброни, мінстратегпрому, тощо, працювати, щоб це прискорити. Але якщо в них немає грошей, іноді треба трішки почекати. Все ж таки у нас війна. Я розумію, що наростили, тощо, і треба продавати, але мені здається, є пріоритет», - сказав Зеленський, відповідаючи на запитання чи не розглядає Україна можливості продажу за кордон дронів, які лежать на складах, бо їх ніхто не викуповує.

Також Президент поінформував, що з цього приводу мав розмову з міністром оборони України.

«Дуже серйозний момент з експортом. Я попросив міністра оборони подумати, які можуть бути моделі. Але я виключаю, наприклад, момент експорту, він дуже небезпечний, - якщо ми експортуємо комусь, а воно потім може бути в Росії. Раз. Друга історія - це має бути тільки серед кола країн «Рамштайну», куди ми можемо еспортувати, бо вони нам допомагали. Третій момент - навіть серед тих країн «Рамштайну» є країни, які давали гроші на виробництво дронів. І якщо ми говоримо саме про ці країни, і вони собі купують на свої склади – о’кей, але тоді в мене питання, як ви думаєте, якщо Данія дає 600 мільйонів сама, дає 600 мільйонів на вітчизняне виробництво Україні дронів, невже вона хоче забрати собі ці дрони?

Тому я не проти, якщо щось розробиться, але при всій повазі і до близькосхідних країн, і до інших країн, але ті, хто нам не допомагали зі зброєю, я не вважаю, що ми маємо право туди експортувати», - сказав Зеленський.

Він нагадав, що це питання розглядалося на одному із засідань Ставки.

«Я їх (Міністерство оборони - ред.) попросив, є рішення Ставки, воно вже давно було. Я попросив і їх, і міністра стратегпрому розробити контракти з відповідними нашими компаніями, які найякісніші у нас є, які дають саме той продукт, і який, до речі, всі хочуть купувати за кордоном, запропонувати їм контракти на три-п’ять років. Довгий контракт. Повинні розробити», - додав Президент.

Як повідомлялося, на початку жовтняЛюксембург став 17-ю країною-партнером, що долучилася до «коаліції дронів», створеної у рамках формату «Рамштайн».

Коаліцію дронів створили у лютому 2024 року під час 19-ї зустрічі у форматі «Рамштайн». Ініціатива була запропонована Латвією та координується спільно з Великою Британією.

Фото: ОП

Теги за темою
Володимир Зеленський Виробництво
Джерело матеріала
loader