Здоров'я журналістки Вікторії Рощиної в ув'язненні могло так погіршитись, що Росія вирішила її віддати,— Юрчишин
Здоров'я журналістки Вікторії Рощиної в ув'язненні могло так погіршитись, що Росія вирішила її віддати,— Юрчишин

Здоров'я журналістки Вікторії Рощиної в ув'язненні могло так погіршитись, що Росія вирішила її віддати,— Юрчишин

Українська сторона не знає, що весь час ув'язнення робили з журналісткою

За час перебування в російському ув'язненні здоров'я української журналістки вікторії Рощиної могло погіршитись настільки, що Росія вирішила швидше віддати її на обмін.

Про це в етері Громадського радіо розповів народний депутат, голова комітету ВР з питань свободи слова Ярослав Юрчишин.

Він нагадав, що інформація про зникнення Вікторії Рощиної з’явилася у серпні 2023 року. У травні 2024 року дізналися, що Росія утримує Вікторію у полоні.

Нардеп каже, що українська сторона не знає, що весь цей час робили з українською журналісткою. Утім, Вікторія сиділа у колонії у Таганрозі. Деякі очевидці казали, що в цьому місці з полоненими «робили все, що хочеш, тільки не ґвалтували».

Також із розмов з батьком Вікторії відомо, що вона голодувала. Він намагався зв’язатися з нею і відмовитися від цього.

«З серпня 2023 року Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими вів перемовини спочатку про знаходження Вікторії, а потім про її обмін. Але ніякої інформації й готовності не було з боку Росії. Вона з’явилася тільки останнім часом. Тож я можу зробити висновки, що здоров’я Вікторії настільки похитнулося, що вже Росія готова була її передати Україні, щоб кінець цієї трагедії трапився не в Росії, а в Україні», — каже Юрчишин.

10 жовтня стало відомо про смерть журналістки Вікторії Рощиної в російському ув’язненні. Обставини її смерті поки невідомі. За інформацією ГУР, Рощина мала бути включена в один із найближчих обмінів полоненими. Її мали етапувати у в’язницю «Лефортово» у Москві, щоб підготувати повернення до України.

У зв’язку з інформацією про смерть української журналістки в російському ув’язненні кримінальне провадження, відкрите за фактом її зникнення, докваліфікували. Тепер Служба безпеки розслідуватиме воєнний злочин, поєднаний з умисним убивством.

Міжнародна організація «Репортери без кордонів» заявила, що вимагає розслідування обставин смерті Вікторії Рощиної. Європейський Союз також висловив співчуття сім'ї української журналістки Вікторії Рощиної, яка померла в російському ув'язненні, та заявив, що вимагає проведення ретельного та незалежного розслідування, яке з'ясує обставини смерті.

Журналістка-фрилансерка та позаштатна авторка «Української правди» Вікторія Рощина зникла на окупованій росіянами території України в серпні 2023 року. Про це стало відомо в жовтні 2023-го. 27 травня 2024 року росіяни визнали, що утримують українську журналістку Вікторію Рощину на своїй території. 

За інформацією Медійної ініціативи за права людини, Росія могла утримувати Вікторію Рощину в слідчому ізоляторі №2 Таганрогу й у виправній колонії №77 в окупованому Бердянську, де до полонених застосовують тортури. Зокрема, Таганрог відомий як одне з найбільш жорстоких для українців місць утримання на території Росії.

Читайте також:

  • Пам'яті Вікторії Рощиної
  • «Віка була самотнім метеликом, що летів на вогонь». Медійники про Вікторію Рощину
  • Смерть Вікторії Рощиної підкреслює цілеспрямовані атаки російського режиму на свободу ЗМІ в Україні, — Мартін Гарріс
  • ІМІ: У російському полоні перебувають щонайменше 29 цивільних українських медійників та три журналісти-комбатанти

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Теги за темою
Росія
Джерело матеріала
loader