Військовий експерт Іван Тимочко: Наші військові вже давно мають бути в Європі
Військовий експерт Іван Тимочко: Наші військові вже давно мають бути в Європі

Військовий експерт Іван Тимочко: Наші військові вже давно мають бути в Європі

П'ятий пункт Плану перемоги українського президента Володимира Зеленського, в якому пропонується західним союзникам з метою забезпечення своєї безпеки розмістити український контингент у Європі, привертає окрему увагу. А оскільки президент ніяк не конкретизував цю пропозицію, журналіст Коротко про розбирав цей пункт з українським військовим експертом та головою Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іваном Тимочко.

Якщо ми будемо в структурі країн НАТО в Європі, то це дуже добре

- Наші військові у Європі. Звідки взялася ця пропозиція?

- Я вважаю, що наші військові з урахуванням їхнього досвіду давно вже мали б бути інструкторами і фахівцями бойової підготовки європейських партнерів. Чому б нам, власне, на міждержавному і офіційному рівні не проводити підготовку військових країн НАТО з урахуванням сучасної війни? Щоб потенційно в близькому майбутньому вони у відповідь могли і нас підтримувати.

Тим паче, є розмови, що країни НАТО, ті ж Франція, Британія, можуть надавати нам підтримку військовими. То чому б не ввести їх в курс війни ще до прибуття в Україну? Але для того, щоб розмістити наш контингент в Європі, за це має голосувати Верховна Рада. А з огляду на те, як парламент важко ухвалював мобілізаційний закон, можна спрогнозувати, що це буде дуже довга, рутинна і складна процедура.  А загалом, якщо ми будемо в структурі країн НАТО в Європі, то це дуже добре, ми не лише будемо ділитися своїм досвідом, але й отримаємо їх досвід та військові доробки.

- Вся справа в тому, що Америка, скоріше за все, не буде утримувати наш контингент. Це доведеться робити або нам самим, або Європі.

- Так, Америка вимагає, щоб Європа робила більші внески на свою безпеку. Внески в бюджет країни на НАТО – це одне, а оплата за військовий контингент на її території – це абсолютно інше. Європейський Союз має в себе миротворчий фонд, де закладаються кошти для цього. Для виконання якихось мілітарних місій Європейського Союзу, на миротворчі сили вони закладають відповідні кошти. Там зараз десь близько 7 мільярдів євро від європейських країн НАТО. Але знову ж, потрібно пам’ятати, що українські війська вже не раз брали участь в миротворчих силах ООН. І фінансували їх утримання інші країни. І тут важливо, щоб це все було після завершення цієї війни.

Але досвід має бути не просто переданий, а під певні зобов'язання. Скажімо, що ці контингенти наших військ в Європі мають повертатися в Україну в разі потреби. Адже ми маємо унікальний досвід, коли ми в свою армію, по суті, інтегрували досвід від країн НАТО, адаптували їхню зброю під наші реалії.

Якщо військовим не зроблять пропозицію, то отримаємо відтік людей з бойовим досвідом

- А яких, на ваш погляд, українських солдатів потрібно відправляти в Європу? Ну не штурмовиків же з фронту?

- А чому ж ні? Якщо вони втратили, скажімо, спроможність воювати «на передку», але мають великий військовий досвід, то чому б і не відправити їх в Європу? Країни НАТО також мають бути інтегровані в систему підготовки українських військових, адже це взаємовигідний процес. Я думаю, що про це і йдеться в таємних договорах, щось таке в них і заховано.

- Зеленський, найімовірніше, запропонував наш контингент проти головного ворога Європи - Росії?

- Безперечно. Важливо у цьому Плані... те, що після війни постане питання або вивільняти частину людей з армії, або утримувати їх, що насправді фінансово буде складно. І ми розуміємо, що Росія ніколи не зупиниться, і тому логіка в післявоєнному використанні наших військових за кордоном є.

І тут багато позитивних моментів. Все буде залежати від прописаних договорів і умов. Це може бути, наприклад, умова, що вони фінансують, оплачують наші контингенти, які заміщають американські війська в Європі. Цим розвантажується наша економіка, і люди, які виявляють бажання бути в армії, залишаться в армії. І це не буде якесь там лише формальне перебування на службі, а це люди, які будуть підтримувати постійно свій досвід. Тобто ідея в своїй суті дуже і дуже хороша. Питання буде в її втіленні і в форматі виконання і дотримання заміщень іноземних військ українськими військами. Це вже треба буде дивитися по ситуації.

А якщо нинішнім військовим ми не зробимо ніякої пропозиції, то, ймовірно, ми отримаємо у майбутньому відтік людей з бойовим досвідом в інші країни, в приватні компанії і тому подібне. А так, наші досвідчені військові можуть загартувати і НАТО навіть.

Наш контингент в Європі – це обмін ментальностями

- Експрем'єр Британії Борис Джонсон висунув ідею, що українські військові могли б частково замінити 70-тисячний американський контингент в Європі. Резюмуючи цю тему, це реально чи ні?

- Зараз все реально. Ми ж не знаємо, яка буде американська політика, скажімо, після цих виборів чи в 2028 році. А якщо це буде політика ізоляціонізму? Або якщо вони, наприклад, визначать своїм основним противником Китай, і всі сили, засоби сконцентрують навколо китайського напрямку чи іншого? Якщо вони поставлять ставку на ізоляціонізм, то вони будуть забирати свої війська і бази з Європи.

- Тобто загалом у цій пропозиції є сенс?

- Звичайно. По-перше, це про те, що нам вдасться зберегти комунікацію з людьми, які мають бойовий досвід і які себе бачать в армії.

Крім цього - наш контингент в Європі буде обміном ментальностями з партнерами, для них буде більше зрозуміла наша війна, це вже не так буде лякати європейського солдата. Також це зміцнення міждержавних зв'язків, це автоматично підтягне економіку, торгівлю, логістику, закупівлі, і дуже часто невійськового призначення. Адже що солдат у формі, що цивільний - він приблизно їсть одні й ті ж продукти.

І коли над цим попрацюють фахівці різних галузей наших міністерств, це буде дуже і дуже серйозна інтеграція. Я вже не кажу про те, що це дуже сильно вплине на включення нас в такі міжнародні інституції, як Євросоюз, НАТО.

Джерело матеріала
loader