Вартість російської нафти знову впала нижче 60 доларів за барель
Вартість російської нафти знову впала нижче 60 доларів за барель

Вартість російської нафти знову впала нижче 60 доларів за барель

З початку осені 2024 року вартість російської нафти вдруге знизилася нижче позначки 60 доларів за барель. Це сталося на фоні змін у глобальних ринках та зменшення ефективності західних санкцій, які намагаються обмежити надходження нафтодоларів до бюджету Росії.

Надлишок нафти на світовому ринку знижує її ціни, і в результаті цього вартість російського сорту також опустилася нижче позначки в $60 за барель. Ціна Urals з навантаженням у балтійських портах і Новоросійську знизилася 15 і 16 жовтня нижче встановленого країнами «сімки» і ЄС рівня в $60, слідом за падінням котирувань нафти Brent, як показують розрахунки Reuters.

Світові ціни на нафту знизилися на початку цього тижня приблизно на $6, досягнувши $74 за барель через погіршення прогнозів попиту на 2024–2025 рр. від ОПЕК і Міжнародного енергетичного агентства (МЕА). Додатково на це вплинули повідомлення про те, що Ізраїль не планує атакувати нафтові об’єкти в Ірані у відповідь на його ракетну атаку. Разом зі світовим ринком знизилася і ціна сорту Urals; на неї також вплинули зростання ставок фрахту та збільшення дисконту в індійських портах у жовтні, зазначає Reuters.

В останні місяці дисконт для Urals у західних портах Росії становив $12-13. За розрахунками Reuters, у вівторок ціни на партії Urals з відвантаженням на Балтиці на базисі FOB знизилися нижче $60 за барель і в середу оцінювалися на рівні $59,95. А чорноморські вантажі в Новоросійську в середу коштували трохи дешевше — $59,35 за барель. Розрахункова ціна Urals виявилася нижчою за $60 за барель вдруге з вересня, коли ціна Brent ненадовго знизилася нижче $70 за барель, мінімуму з 2021 року, а російський сорт коштував до $59.

Джерело матеріала
loader
loader