Румунія створює державну залізничну компанію для військових цілей
Румунія створює державну залізничну компанію для військових цілей

Румунія створює державну залізничну компанію для військових цілей

Джерело

Уряд Румунії ухвалив рішення про створення державної залізничної компанії, яка відповідатиме на потреби у сфері оборони. Це ініціатива вписується в нову стратегію ЄС щодо військової мобільності.

Компанія юридично зобов’язана діяти у тих випадках, коли приватні перевізники можуть відмовити державі. Її задача – забезпечувати стратегічні перевезення в країні, особливо в кризових ситуаціях.

«Надзвичайні обставини» 2020–2023 років показали необхідність мати надійного оператора для залізничних вантажоперевезень. І не просто для галочки, а здатного возити війська, техніку, обладнання та озброєння під час мобілізації. І, хоч компанія румунська – це має працювати як для Румунії, так і для її стратегічних партнерів.

Крім того, компанія допомагатиме доставці гуманітарних вантажів у зони конфлікту. В якомусь сенсі, вона підтримає таким чином міжнародну співпрацю.

Поряд із вирішенням військових завдань, новостворена компанія також відіграватиме важливу роль у транспортуванні критично важливих товарів. В цьому переліку точно є зерно та паливо, що допоможе уникнути можливих продовольчих або енергетичних криз.

Окрім свого стратегічного призначення, державна компанія братиме участь у ринку залізничних вантажоперевезень. Тобто за потреби може задовольнити ринкові запити, доповнюючи вже існуючі послуги.

Єврокомісія вважає військову мобільність критично важливою для безпеки та оборони Європи. Армії країн-членів Євросоюзу мають бути готовими до швидкої та масштабної реакції на кризи як на кордонах ЄС, так і за їх межами.

Румунія, в свою чергу, зобов’язалася покращити військову мобільність, беручи участь у Постійній структурованій співпраці (PESCO). Свої наміри вона підтвердила на саміті НАТО в червні 2018 року.

Що ж, ще одна тенденція. Раніше виявилось, що Фінляндія та Норвегія теж удосконалюють залізничне сполучення саме для військових цілей.

Название источника
Euractiv
Ссылка на материал
https://www.euractiv.com/section/politics/news/romanian-government-creates-state-run-rail-company-for-defence-needs/
Джерело матеріала
loader