Патрульний поліцейський за насильство щодо водія отримав 3 роки увʼязнення
Патрульний поліцейський за насильство щодо водія отримав 3 роки увʼязнення

Патрульний поліцейський за насильство щодо водія отримав 3 роки увʼязнення

Патрульний поліцейський за насильство щодо водія отримав 3 роки увʼязнення - Фото 1

Кропивницький апеляційний суд визнав колишнього інспектора патрульної поліції винним у перевищенні влади та службових повноважень, що супроводжувалося насильством.

Про це повідомляє «Судовий репортер» із посиланням на вирок від 8 жовтня.

15 травня 2020 року близько 1 ночі неподалік села Суботці, Знамʼянського району Кіровоградської області двоє патрульних зупинили автомобіль із причепом.

Водію повідомили, що він начебто порушив правила дорожнього руху в частині перевезення причіпу із вантажем більшим за габаритними розмірами, ніж дозволено.

Далі виникла суперечка, оскільки працівники поліції зухвало і неодноразово відмовлялися виміряти причеп із вантажем у присутності водія. Патрульні вирішили чоловіка затримати і повалили на землю.

Коли водій вже лежав на землі обличчям вниз і фактично був затриманий, не становив загрозу чи небезпеку для оточуючих. Але інспектор продовжував безпідставно намагатися дістати його руки, щоб надіти кайданки. Оскільки чоловік ховав руки під тулубом, то поліціянт не менше двох разів потягнув його за праве та ліве вухо, здавлюючи у завушних ділянках голови, тягнув рукою за ніс, здавлював за шию руками та коліном ноги.

Потерпілий, рефлекторно захищаючись, вкусив інспектора за кисть руки, після чого той відповів ударом кулака в обличчя. У подальшому в чоловіка діагностували садна на вухах, передпліччі і фалангах пальців.

Товариш і дружина водія, які також були в машині, знімали інцидент на мобільні телефони й викликали на місце ще один патруль поліції і швидку допомогу.

Також подію фіксували нагрудні камери патрульних поліцейських. На відео чути, як останні відмовляються заміряти причіп із вантажем і один із них обіцяє, що «задує всіх газом». На записі чути крики потерпілого, що йому давлять вуха та душать.

Суд першої інстанції визнав колишнього поліціянта винним і засудив до 4 років позбавлення волі умовно, звільнивши від відбуття покарання з іспитовим строком 2 роки.

Прокурор оскаржив вирок як надто мʼякий.

Колегія апеляційного суду погодилася, що поліцейський явно перевищив повноваження, застосувавши невиправдане фізичне насильство до громадянина, який лежав на землі і не становив ніякої загрози. Про незаконність дій патрульного також свідчить той факт, що всі постанови про притягнення водія до адміністративної відповідальності були скасовані начальником управління патрульної поліції в Кіровоградській області.

Те, що обвинувачений до кримінальної відповідальності притягується вперше, одружений, має малолітню дитину, позитивну характеристику за місцем проживання та доглядає за престарілою бабусею, на думку колегії суддів, не є підставою для застосування звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Незважаючи на сукупність доказів, поліціянт вину не визнав. Він не вибачився перед потерпілим і не зробив нічого для примирення та виправлення ситуації.

Апеляційний суд призначив 3 роки реального тюремного покарання, заборонивши засудженому на 2 роки обіймати посади в правоохоронних органах і позбавив його звання «сержант поліції».

Tweet
Джерело матеріала
loader