Люди, тварини та кораблі: археологи виявили понад сотню поховань вікінгів
Люди, тварини та кораблі: археологи виявили понад сотню поховань вікінгів

Люди, тварини та кораблі: археологи виявили понад сотню поховань вікінгів

У Швеції археологи виявили поховання вікінгів, де, окрім людських останків, знайшли рештки тварин та різноманітні артефакти. Загалом вчені розкопали 139 поховань, проте це тільки початок масштабного дослідження.

Під час розкопок стародавнього поселення поблизу Варберга в окрузі Халланд, Швеція, археологи виявили велике поховання епохи вікінгів. Наразі розкопано 139 могил, в яких виявлено останки людей і тварин, глиняні артефакти, ювелірні прикраси та корабельні поховання, пише Heritage Daily.

У Фокус.Технології з'явився свій Telegram-канал. Підписуйтеся, щоб не пропускати найсвіжіші та найзахопливіші новини зі світу науки!

Поховання розташовані уздовж хребта поблизу старих торгівельних шляхів, через нього протікає річка Твокерсен і стародавня дорога Ярнбарарвяген. Протягом століть сільськогосподарська діяльність порушила значну частину цього місця, пошкодивши поховальні споруди та розкидавши останки. Однак археологам все ж вдалося виявити значні ділянки, такі як концентрація поховальних вогнищ і обриси 50-метрового корабельного поховання.

Одним з унікальних аспектів могил є варіативність поховальних практик. Деякі могили містили собак, похованих у круглих вогнищах, тоді як людські останки зазвичай знаходили у витягнутих ямах. Ці знахідки свідчать про те, що собаки були компаньйонами, які приєднувалися до померлих у потойбічному світі, як зазначила дослідниця Петра Нордін, яка брала участь у розкопках.

Крім того, знайдено квадратне поховання з трьома великими вогнищами, що містили суміш людських і тваринних кісток, залізні наконечники стріл і 17 посудин, що, як вважають, є місцем кремації з вогнищами, розведеними над землею.

На місці також виявлено безліч артефактів, серед яких пряжки, золоті підвіски, кераміка і навіть фрагмент арабської срібної монети, датованої 795-806 роками нашої ери. Наявність кісток тварин — собак, птахів, великої рогатої худоби та свиней — поряд з людськими останками вказує на те, що тварин, ймовірно, приносили в жертву і клали на могили як частину поховальних ритуалів.

Важливо Вражає багатством: археологи розкопали майже 50 поховань культури Давенкоу в Китаї

Дослідники вважають, що така концентрація могил вказує на велике поселення епохи вікінгів поблизу, можливо, пов'язане з торговими центрами, такими як Гамла Кепстад або гавань Галтабек, хоча для підтвердження цієї теорії потрібні подальші дослідження.

Раніше Фокус писав про знайдену в Польщі золоту монету. Знахідка, яка датується XV століттям, зображає архієпископа Тріру.

Також ми розповідали про виявлені у Ель-Хазне, стародавньому храмі в Петрі, поховання набатейців. Вчені вважають, що поховані особи мали високий статус.

Джерело матеріала