Експерт Попенко назвав простий спосіб збільшити пенсії до 10 тисяч гривень
Експерт Попенко назвав простий спосіб збільшити пенсії до 10 тисяч гривень

Експерт Попенко назвав простий спосіб збільшити пенсії до 10 тисяч гривень

Відомий український експерт у сфері житлово-комунального господарства Олег Попенко пояснив, що робити, щоби збільшити пенсії в Україні.

Як передає "Хвиля", про це він повідомив у своєму Телеграм-каналі.

Зокрема, за словами Попенка, потрібні зміни системи оподаткування. Він зазначив, що починати треба з оподаткування зарплат.

"В Україні із зарплати понад 100 000 ЄСВ у бюджеті платять однаково до 100 000 грн. Усі мають платити інший бюджет повністю", - звернув увагу експерт.

Друге - обмежити пенсії суддям, прокурорам та решті.

Третє – зменшити кількість чиновників. Це додаткове навантаження на бюджет.

Пенсії в Україні / Фото: depositphotos/VitalikRadko
Пенсії в Україні / Фото: depositphotos/VitalikRadko

Далі здійснити аудит усіх державних підприємств з метою зменшення кількості "мертвих душ".

"Прибрати всіх радників та радниць (Лана Зеркаль із її зарплатою в 25К$ на місяць. І це тільки в Нафтогазі, а ще вона встигла попрацювати і в Укренерго)", - зазначив Попенко.

Крім того, обмежити зарплати та премії чиновників вищого рівня.

"Не може у воюючій та найбіднішій країні Коболєв отримувати премію в 300 млн гривень. І не пишіть мені про те, що він їх заробив. Це повне марення", - заявив експерт.

Також треба припинити красти з бюджету. Обмежити зарплату всім наглядовим радам. Попенко звернув увагу, що у Польщі Наглядова Рада отримає середню зарплату по країні на рівні 1-2 000 $, в Україні 10-20 000 $.

"Зробити аудит пенсійного фонду прибрати звідти всіх прокурорів, поліціянтів, суддів - інвалідів їх у нас десятки тисяч по факту... Аудит державних закупівель. Обмежити закупівлі на державних підприємствах. Всі ці люксові автомобіли, айфони і т.д... Здорова податкова політика. Ввести прогресивний податок на прибуток на кшталт як у Швеції чи Данії. Додатково обкласти прибутком олігархів. В Україні більшість енергетичних компаній показали надприбуток в 2022-23 рр. Кошти повинні йти не в офшори, а в бюджет", - розповів експерт.

Серед іншого, за його словами, потрібно:

  • Впровадити нормальну здорову тарифну політику. Розібратися з цими псевдоринками газу та електроенергії.
  • Аудит енергетичної митниці. Ми не знаємо досконало, що там відбувалося останні 20 років. А це все надходження до бюджету в мільярди гривень.
  • Звичайна митниця. Контрабанди. Цифри у десятки мільярдів не сплачені до бюджету.
  • Переглянути земельний кадастр в Україні. Близько 25% земель сільськогосподарського призначення не сплачували податки, вони взагалі не враховуються.
  • Облік сплати податків із природних ресурсів занижено щонайменше удвічі.

За словами Попенка, цих кроків достатньо, щоб мінімальна пенсія в Україні була 10 000 гривень.

"Без того, що менше красти не обійтися. Хочу нагадати, син Крупа, був головою Пенсійного обласного фонду у Хмельницькій області, мама керівниця МСЕК, тато колишній голова КРУ", - додав експерт.

Нагадаємо, Генпрокуратура розслідує інформацію про масове здобуття інвалідності прокурорами.

Джерело матеріала
loader