Анонімна фейсбук-сторінка поширила фейк про нібито загибель на війні працівника тернопільського видання «20 хвилин»
Анонімна фейсбук-сторінка поширила фейк про нібито загибель на війні працівника тернопільського видання «20 хвилин»

Анонімна фейсбук-сторінка поширила фейк про нібито загибель на війні працівника тернопільського видання «20 хвилин»

У кінці допису ресурс також додав номер банківської картки нібито дружини медійника. За словами редакторки видання Наталії Бурлаку, поліція вже внесла відомості до єдиного реєстру досудових розслідувань за ч. 4 статті 190 («шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою»).

Анонімна фейсбук-сторінка «Біґус Тернопільський» поширила неправдиву інформацію про нібито загибель на війні працівника видання «20 хвилин» Віталія Антонюка. У дописі також додали номер банківської картки нібито його дружини. На сайті «20 хвилин» спростували цей фейк. 

У дописі стверджували, що повідомлення про нібито смерть колеги в інстаграмі повідомила редакторка видання «RIA+/20 хвилин» Наталія Бурлаку. Публікацію проілюстрували чорно-білою світлиною медійника з ознаками монтажу та вказали, що він нібито служив у 98-ій окремій гірсько-штурмовій бригаді, якої насправді немає у складі ЗСУ.

Головна редакторка видання Наталія Бурлаку у коментарі «Детектору медіа» зазначила, що з Віталієм Антонюком все добре, і сама вона не поширювала жодних повідомлень про «загибель» медійника. До того ж, у дописі шахраї насправді вказали банківську картку колишньої журналістки їхнього видання.

Скриншот ІМІ допису анонімної фейсбук-сторінки «Біґус Тернопільський»

18 жовтня сторінка «Біґус Тернопільський» видалила попередній допис та натомість опублікувала «спростування», у якому стверджує, що недостовірну інформацію про нібито загибель Віталія їм буцімто повідомив ще один медійник з редакції «20 хвилин».

Наталія Бурлаку зазначила, що розцінює ці дії як тиск на редакцію, а також приниження ділової репутації видання і журналістів: «Ми бачимо, що в цій історії торкаються одразу чотирьох працівників видання, тож це свідчить про системний характер впливу на редакцію».

«Останнім часом ми випускали кілька матеріалів, пов'язаних з незаконними земельними схемами в Тернополі, а також виїздом посадовців за кордон. Зараз в розробці у нас ще кілька тем, зокрема про збагачення певних посадових осіб в період повномасштабної війни. Ми вже відправили запити з цього приводу, після чого до нашої редакції надходили дзвінки із запитаннями, для чого нам це потрібно», — розповіла редакторка.

Видання має підозри, хто може бути причетним до поширення фейку про працівників, та вже повідомило ці дані правоохоронцям. За словами Наталії, наразі поліція внесла до єдиного реєстру досудових розслідувань відомості за ч. 4 статті 190 («шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою»). Окрім цього, видання комунікує з кіберполіцією, аби ідентифікувати адміністраторів анонімної фейсбук-сторінки.

«Наразі ми надали розголосу цій ситуації, тому що мусимо захистити своїх працівників і показати особам, які хочуть таким збоченим методом вплинути на наше регіональне медіа, що це не спрацює. Окрім цього, зараз ми бачимо під час війни активність анонімних телеграм-каналів або ж груп у фейсбуці, які дозволяють собі подібні вкиди. Ця історія має показати, що треба завжди вмикати критичне мислення. У такій ситуації може опинитись кожен, тому люди завжди повинні думати, яку інформацію вони споживають», — вважає Наталія Бурлаку. 

  • Читайте також: Журналісти вінницького видання «20 хвилин» заявили про незаконне стеження за ними
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
Долучитись
Джерело матеріала
loader