Законопроєкт про "позбавлення землі" для зведення фортифікацій: адвокат пояснив мету та ризики
Законопроєкт про "позбавлення землі" для зведення фортифікацій: адвокат пояснив мету та ризики

Законопроєкт про "позбавлення землі" для зведення фортифікацій: адвокат пояснив мету та ризики

Про це 24 Каналу розповів голова Комітету Національної асоціації адвокатів України з питань аграрного, земельного та довкілевого права Віктор Кобилянський, зауваживши, що поки що законопроєкт не оприлюднили. Його ще навіть не зареєстрували у Верховній Раді. Документи лише схвалили в Кабміні.

Чи можна в Україні відчужити майно

Як наголосив адвокат, в українському законодавстві існує поняття примусового відчуження. Практика тут є цілком нормальною. В певних випадках, які встановлення законодавством, дійсно можна забрати земельну ділянку чи інше майно для суспільних потреб або з мотивів суспільної необхідності.

Важливо, що це не суперечить відповідним європейським конвенціям. Відчуження майна можливе лише за умови повного відшкодування вартості за ринковими цінами. Якщо громадянин не буде погоджуватися на таке, то нічого не буде. Рішення можна оскаржити через суд, але все одно тоді буде оплата за ринковими цінами. З цим проблем немає.

Складнішою буде ситуація в умовах воєнного стану. В Україні є закон, де також вказано про викуп ділянки. Та якщо його неможливо здійснити, то оплата відбудеться потім. Держава буде змушена заплатити. Якщо не зробить цього, то Європейський суд з прав людини змусить.

Що пропонують в новому законопроєкті

Новий законопроєкт, який нещодавно ухвалили в Кабміні, вводить "тимчасове припинення права користування". Якщо ділянкою постійно володіє якась особа або орендує її, то держава зможе тимчасово припинити право користування для будівництва та утримання фортифікаційних споруд. Потім право на користування повернуть власнику або викуплять ділянку.

Ситуація на фронті міняється швидко, тому можуть різко виникати потреби у будівництві нових фортифікаційних споруд. Цей законопроєкт мав би дозволити не мати затягувань у правовій площині. Але, звісно, тут є свої ризики.

Можлива ситуація, коли можна буде використати ділянку вашу або сусідську. І від чого залежить, яку ділянку використають? Ви можете зрозуміти. Корупційний ризик існує. І, на жаль, не можу дати ефективних порад, як цьому запобігти. Можна оскаржувати рішення в суді. Законодавство передбачає можливе повернення примусово відчуженого майна, якщо його не використовували для відчуження. Але це складно і довго,
– сказав адвокат.

Крім того, тут важливо звернути увагу і фермерам. Багато з них отримали землю саме у постійне користування. Вилучення з постійного користування піде без жодної оплати. Тому, якщо є можливість, краще їм викупити земельні ділянки, якими вони користуються.

Джерело матеріала
loader