Вудвард розповів, як Байден та Зеленський реагували на першу інформацію про плани РФ щодо вторгнення в Україну
Вудвард розповів, як Байден та Зеленський реагували на першу інформацію про плани РФ щодо вторгнення в Україну

Вудвард розповів, як Байден та Зеленський реагували на першу інформацію про плани РФ щодо вторгнення в Україну

За даними журналіста Боба Вудварда, у жовтні 2021 року директор національної розвідки Авріл Гейнс та директор ЦРУ Вільям Бернс представили президенту США Джо Байдену та його радникам розвіддані про плани Росії щодо вторгнення в Україну.

Згідно з новою книгою Вудварда "Війна", Бернс заявив: "Це одностайний висновок розвідувального співтовариства про те, що Путін планує вторгнутися в Україну".

Розвідка США повідомляла про підготовку Росії до масштабної військової операції із залученням 175 000 військовослужбовців. Держсекретар Ентоні Блінкен був вражений рівнем деталізації розвідданих, назвавши російський план "глобальною руйнівною подією".

Вільям Бернс

Однак деякі радники Байдена висловлювали сумніви щодо логіки такого кроку Путіна. Заступник радника з національної безпеки Джон Файнер запитував: "Чи розуміє Путін перешкоди? Україна не збирається просто відмовлятися від суверенітету і дозволити Путіну взяти владу".

Сам Байден також спочатку скептично ставився до цієї інформації, зазначивши: "Це було б так безумно. Я знаю лідерів. Лідери, як правило, думають набагато більше про ризики зниження, ніж про вигоди зростання, а Путін опортуністичний, але досить обережний щодо ризиків".

Незважаючи на початковий скептицизм, Байден та його кабінет одноголосно погодилися, що російський план війни був "смертельно серйозним".

Щодо української влади, Вудвард пише, що президент Зеленський спочатку скептично ставився до попереджень США. Під час візиту до Білого дому у вересні 2021 року Зеленський наполягав на допомозі Україні в отриманні членства в НАТО, чого Байден не був готовий просувати в короткостроковій перспективі.

Книга також розкриває, як США прогнозували хід можливої війни. За словами Вудварда, розвідка США припускала, що Росія планує взяти під контроль всю територію України, усунути президента Зеленського та контролювати столицю Київ.

За даними книги Вудварда, Путін остаточно збожеволів щодо "українського питання" під час ізоляції через COVID.

Джерело матеріала
loader