В нових дослідженнях вчені виявили форму життя, що може існувати в глибинах океану
В нових дослідженнях вчені виявили форму життя, що може існувати в глибинах океану

В нових дослідженнях вчені виявили форму життя, що може існувати в глибинах океану

Протягом багатьох років вчені вважали, що в суворих умовах гідротермальних джерел можуть вижити лише мікроби та віруси. Однак нещодавня експедиція Schmidt Ocean Institute зробила несподіване відкриття: виявилося, що гігантські трубчасті хробаки процвітають у цих екстремальних умовах.

Дослідження показало, що ці черв’яки розмножуються глибоко під морським дном у жерлах поблизу Галапагоських островів. Гідротермальні джерела – це підводні гарячі джерела, які викидають в океан багаті на мінерали води, розташовані у вулканічних регіонах, часто вздовж серединно-океанічних хребтів.

Для проведення дослідження вчені пробурили морське дно за допомогою дистанційно керованого апарату SuBastian (ROV) на глибині 8 250 футів (2 515 метрів). “Ці черв’яки, що досягають довжини до 19 дюймів (50 см), були знайдені під застиглими лавовими плитами вздовж Східно-Тихоокеанського підняття”, – зазначає Interesting Engineering.

Дослідники ідентифікували два види хробаків: Oasisia alvinae та Riftia pachyptila. Ці черв’яки не лише виживають у таких екстремальних умовах, але й активно розмножуються. Усередині порожнин вчені виявили як самців, так і самок з репродуктивними органами, що свідчить про можливість розмноження в цих підводних умовах. Наприклад, одна порожнина містила дві особини R. pachyptila: самця зі сперматозоїдами та самку з яйцеклітинами.

“Очевидно, існує безперервне середовище існування для трубчастих хробаків, яке простягається від підводних порожнин до поверхні морського дна через розвантажувальні тріщини в лавових полицях”, – пояснюють вчені.

Як ці хробаки опинилися в прихованих порожнинах?

Дослідники припускають, що личинки знайдених хробаків можуть транспортуватися крізь океанську кору, плисти за течіями і врешті-решт оселятися в цих підземних сховищах. “Швидка колонізація цими тваринами свідчить про ефективне розселення личинок, які, за припущенням, переносяться придонними, хребтовими та океанічними течіями”, – йдеться у дослідженні.

Наявність дорослих трубчастих хробаків у порожнинах може свідчити про те, що деякі з них можуть жити в таких умовах протягом тривалого часу, оповиті темрявою. Вчені підкреслили важливість захисту вентиляційних отворів, оскільки масштаби цих середовищ існування ще не повністю вивчені.

Тепер дослідники планують з’ясувати, чи можуть інші гідротермальні джерела по всьому світу приховувати подібні колонії.

Теги за темою
вчені
Джерело матеріала
loader