UniCredit підтвердив наявність “білого списку” російських клієнтів
UniCredit підтвердив наявність “білого списку” російських клієнтів

UniCredit підтвердив наявність “білого списку” російських клієнтів

Італійський банк UniCredit підтвердив наявність так званого “білого списку” російських клієнтів, чиї платежі не підпадають під заборони, встановлені Європейським центральним банком (ЄЦБ). Про це повідомляє Reuters, зазначаючи, що деталі про цей “білий список” залишаються невідомими.

Журналістам не вдалося з’ясувати, яких саме клієнтів включено до цього списку та чи виконав UniCredit усі вимоги ЄЦБ щодо обмеження платежів з російськими клієнтами в певних іноземних валютах, що набули чинності з 1 вересня. UniCredit оскаржує цей припис.

UniCredit проти ЄЦБ: судовий процес триває

З моменту початку повномасштабної агресії Росії проти України UniCredit, який є другим за рівнем присутності західним банком у Росії, намагається згорнути свій бізнес у цій країні. Зокрема, в травні цього року банк отримав від ЄЦБ вимогу пришвидшити виведення своїх активів з Росії. Однак, замість того щоб виконати припис, UniCredit вирішив оскаржувати це рішення в суді.

Генеральний директор банку Андреа Орсель заявив, що вимоги ЄЦБ можуть суперечити російському законодавству, що додатково ускладнює процес виведення бізнесу.

UniCredit ще з 2022 року намагається знайти покупців для свого російського бізнесу. Проте через складну політичну та економічну ситуацію це завдання є вкрай важким. На початку липня 2024 року італійський банк подав апеляцію на рішення ЄЦБ щодо скорочення операцій у Росії.

UniCredit є лише одним з багатьох західних банків, які опинилися у складній ситуації через санкції проти Росії та вимоги скоротити операції в країні. Банк стикається з дилемою між виконанням міжнародних санкцій та збереженням власних активів, що перебувають у Росії.

Джерело матеріала
loader