Україні передали найбільшу у світі колекцію робіт про Голодомор
Україні передали найбільшу у світі колекцію робіт про Голодомор

Україні передали найбільшу у світі колекцію робіт про Голодомор


Спадкоємці Моргана Вільямса передали Національному музею Голодомору колекцію творів мистецтва та книг, присвячених трагедії Голодомору, що налічує понад 600 експонатів.

До Національного музею Голодомору передали цінну колекцію мистецьких творів та книг про Голодомор, яку зібрав американський меценат і президент Американсько-української ділової ради (USUBC) Морган Вільямс. Про це директорка музею Леся Гасиджак під час етеру на Радіо Культура.

За її словами, кожен експонат музею має особливу історію, за якою стоїть не лише мистецька цінність, але й людські трагедії.

“Кожен експонат в нашому музеї це результат пошуків, розмов і записів свідчень. Це не типологічні предмети, а за кожним з ним стоїть не історія, а трагедія. Голодомор треба осмислити, а потім вже рефлексувати в одному чи іншому виді мистецтва. Тому ця передача важлива для нас як інституції”, – пояснила директорка.

Вільямс почав збирати свою колекцію в 1997 році під час роботи в Україні. Вона включає 360 живописних і графічних робіт, таких як одна з останніх картин Віктора Зарецького Молот та 91 лінорит Миколи Бондаренка.

Також у зібранні є значки, марки, книги, буклети та інформаційні листівки про Голодомор. Повну передачу колекції планують завершити до середини листопада.

Морган Вільямс, який не мав українського походження, збирав ці предмети, бажаючи зберегти пам’ять про трагедію. Він помер 10 червня 2024 року у віці 84 років.

Раніше повідомлялося, що Парламентська асамблея Ради Європи одноголосно визнала Голодомор 1932-1933 років в Україні геноцидом українського народу.



Теги за темою
Україна
Джерело матеріала
loader
loader