У Варшаві іноземним дипломатам і громадськості представили фільм «Буча»
У Варшаві іноземним дипломатам і громадськості представили фільм «Буча»

У Варшаві іноземним дипломатам і громадськості представили фільм «Буча»

У Варшаві, в Посольстві України в Польщі, іноземним дипломатам та громадськості представили художній фільм «Буча», світова премʼєра якого відбудеться під час Варшавського кінофестивалю.

З іноземними дипломатами зустрілися і поділилися своїми думками про фільм режисер кінострічки Станіслав Тіунов, продюсер Олександр Щур, а також Костянтин Гудаускас - головний герой, історію якого відображено у кінокартині, передає кореспондент Укрінформу.

Під час зустрічі Гудаускас розповів про історію врятування ним більш як 200 жителів Бучі, серед яких була і родина відомого українського композитора Ігоря Поклада. Режисер Тіунов і продюсер Щур звернули увагу на потребі такого фільму в нинішніх умовах протидії російській агресії, розповівши про деталі зйомки фільму.

У Варшаві іноземним дипломатам і громадськості представили фільм «Буча» / Фото: Юрій Банахевич, Укрінформ

Іноземні дипломати, які виступали під час заходу, зокрема з посольств Аргентини, Нідерландів, Північної Македонії, Чилі розповіли про власні рефлексії від війни в Україні, відвідування ними Бучі й Ірпеня, спілкування з російськими дипломатами, які вдавали, що нічого особливого в Україні не відбувається. Усі спікери декларували, що влада і суспільства цих країн підтримували і продовжуватимуть підтримувати Україну.

У коментарі агентству режисер Тіунов зазначив, що очікування творців кінострічки прості: на кінофестивалі у Варшаві розпочинається великий шлях фільму, а далі, 7 листопада, відбудеться премʼєра фільму «Буча» в Україні; наступного року фільм вийде на ринки інших країн світу.

«Це такий початок глобальної, широкомасштабної дистрибуції фільму», - зауважив Тіунов.

За його словами, це кіно «дуже важливе», і про це говорять іноземці, які його вже подивилися.

«Цей фільм - як машина часу: він повертає глядача на початок війни. А для тих людей, які не були в курсі подій, він дає повну картину, оскільки різниця між нашим продуктом і тим, що робить російська пропаганда, в тому, що ми кажемо правду», - наголосив режисер.

Він зазначив, що фільм знімався у Києві та Київській області, а деякі локації були ідентичні, наприклад, будинок сімʼї Покладів.

Продюсер і сценарист Олександр Щур у коментарі агентству зауважив, що такого роду фільми є "культурною зброєю, яка дуже важлива проти російської пропаганди".

«Якщо ми за допомогою цього фільму переконаємо когось на Заході давати нам допомогу, а якісь росіяни, які його подивляться, не підуть на цю війну – це така ж зброя, тільки культурна і вона дуже важлива», - наголосив Щур.

Герой кінокартини Костянтин Гудаускас підкреслив у коментарі Укрінформу, що історія з цього фільму - «це свідоцтво, як добро і Бог перемагають зло, це свідоцтво злочинів ворогів, які прийшли на чужу землю, щоб убити і згвалтувати людей за те, що вони іншої національності, інших поглядів, що вони вільні».

«Сьогодні Польща, а далі весь світ має відчути те, що зараз відчувають українці під час війни у себе вдома, що українці борються за те, щоб бути вільними», - підкреслив Гудаускас.

Він розповів, що з перших днів окупації Бучі й інших прилеглих населених пунктів почав їздити і рятувати людей. Загалом йому вдалося врятувати 203 людини, серед яких були дві вагітні жінки. Тому, як зауважив герой кінокартини, йому, насправді, вдалося врятувати 205 людей.

Гудаускас зазначив, що найболючішою була потреба вибору, оскільки в автомобілі було небагато місць, і не всіх охочих можна було забрати відразу.

«Були люди, яких я не зміг тоді вивезти, я приймав тоді рішення. І цих людей зараз уже немає серед живих... І з цим я живу донині», - сказав герой кінокартини.

Як повідомляв Укрінформ, у межах Варшавського кінофестивалю відбудуться три покази фільму: 17, 18 та 19 жовтня.

Кінострічка режисера Станіслава Тіунова візьме участь у секції «міжнародний конкурс» кінофестивалю. У фільмі зіграли актори Цезарій Лукасевич, В’ячеслав Довженко, Нікон Федотов, Олександр Печериця, Анастасія Нестеренко, Артемій Єгоров і Сергій Стрельніков.

У фільмі «Буча» йдеться про реальну історію єврея з казахстанським громадянством Костянтина, який отримав політичний притулок в Україні. На початку повномасштабного вторгнення РФ, користуючись своїм казахстанським паспортом, він їздить на окуповані території й допомагає евакуювати цивільних людей. Йому вдається врятувати 203 особи, але водночас він на власні очі бачить усі жахіття війни та російської окупації. Але він туди їздить не сам, йому допомагає кримська татарка Гаїде Різаєва, яка працює в Головному управлінні розвідки.

У межах Варшавського кінофестивалю, який триває з 11 по 20 жовтня, відбудеться показ кількох українських фільмів: "Буча", "Донька" режисера Єгора Олесова, а також документальні стрічки "Сімейний альбом" Марини Ткачук, "Журавлі кличуть" Лаури Волнер, "Озброєні піснею" Раяна Вільяма Сміта, "Реал" Олега Сенцова, "Воєнний кореспондент" Бенджаміна Тучека і "Сентиментальна подорож до планети Параджанова" Тараса Томенка.

Джерело матеріала
loader
loader