У Техасі готуються стратити чоловіка за “неможливий” злочин
У Техасі готуються стратити чоловіка за “неможливий” злочин

У Техасі готуються стратити чоловіка за “неможливий” злочин

У штаті Техас місцевий житель Роберт Роберсон чекає на смертну кару за злочин, який багато медичних експертів вважають фізично неможливим. Як повідомляє NBC News, Роберсона мають стратити 18 жовтня 2024 року через смертельну ін’єкцію у в’язниці Хантсвілл.

Справа Роберсона: судова помилка чи жорстока правда?

Вирок про смертну кару був винесений стосовно Роберта Роберсона за смерть його дворічної доньки в 2002 році. За словами Роберсона, дівчинка впала з ліжка, але зранку він виявив її без ознак життя. Під час розтину лікарі виявили травми, які, на їхню думку, були результатом насильства. Судовий експерт припустив, що причиною смерті став “синдром дитячого струсу”, рідкісний діагноз, пов’язаний із пошкодженням мозку, яке зазвичай трапляється через різке струшування дитини.

Суперечки навколо “синдрому дитячого струсу”

Цей діагноз викликав значні суперечки у наукових колах. Останнім часом багато медиків і вчених почали ставити під сумнів сам факт існування цього синдрому. Адвокати Роберсона звернулися до медичних експертів, понад 30 з яких підписали петицію, заявляючи, що звинувачення є необґрунтованими. Вони наголошують, що неможливо вчинити подібний злочин через струшування. Окрім того, зазначається, що дівчинка хворіла на пневмонію та приймала ліки, які можуть спричинити ускладнення дихання і навіть смерть.

Чи є ще шанс на помилування?

Попри докази на користь Роберсона, Техаський кримінальний апеляційний суд відхилив його останні клопотання про пом’якшення покарання. Єдине, що може врятувати його від страти, — це втручання губернатора штату Техас Грега Ебботта або Верховного суду США. Адвокати просять про відстрочку страти на 30 днів, однак остаточного рішення ще не було ухвалено.

Теги за темою
США
Джерело матеріала
loader